A fél világot perli a tizenhét éves svéd aktivista

Öt országot pécézett ki magának Greta Thunberg és tizenöt harcos tinédzser környezetvédő társa.

Mártonffy Attila
2020. 05. 06. 12:05
Climate change activist Greta Thunberg arrives in Madrid
Minő meglepetés: Gréta Biden mellett kampányol Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt országot pécézett ki magának Greta Thunberg tizenhét éves svéd aktivista és tizenöt harcos tinédzser környezetvédő társa, akik hivatalos panasszal éltek az ENSZ-nél, a nemzetközi szervezet támogatását kérve Argentína, Brazília, Franciaország, Németország és Törökország ellen indítandó perükhöz. A beadvány készítői az ENSZ gyermekek jogairól szóló irányelvére hivatkozva azzal támadják a célba vett országokat, hogy nem teljesítik a klímaváltozás megállításáról szóló 2015-ös párizsi egyezmény előírásait, továbbra is nagymértékben szennyezik a levegőt fosszilis energiahordozók elégetéséből származó füstgázokkal, ezzel pedig „fokozott megbetegedéseknek és halálnak teszik ki” a gyermekeket, akiknek joguk van az egészséges élethez.

Fotó: Reuters

Az aktivisták először az ENSZ tavaly szeptemberi klímavédelmi konvencióján nyújtottak be keresetet tizenhét ország ellen, köztük – fentebb említett ötön kívül – olyan fejlett ipari államokkal, mint az Egyesült Államok, India és Svédország. Thunbergék szerint ezek az országok évtizedek óta nem fogják vissza károsanyag-kibocsátásukat, sőt támogatják a fosszilis energiahordozók használatát, miközben tudatában vannak ezek káros, klímaváltozást előidéző hatásának. A felsorolt országok a legnagyobb szennyezők azon negyvenöt állam közül, amelyek aláírták az ENSZ gyermekvédelmi egyezményét.

Három ország – Brazília, Franciaország és Németország – már válaszolt is a vádakra. A Deutsche Welle német hírportál által idézett nyilatkozatuk szerint a környezetvédők állításai megalapozatlanok, nem bizonyítottak és elfogadhatatlanok az ENSZ gyermekvédelmi bizottsága előtt. Továbbá a klímaválság már annyira globálissá vált, hogy egyetlen államot sem lehet felelőssé tenni érte. Az aktivista csoport viszontválasza sem maradt el: szerintük egyetlen, a gyermekek érdekeit szem előtt tartó ország sem teheti meg, hogy egy gyenge klímapolitika pusztító terhét rakja a jövő fiatal generációinak a vállára. Továbbá azzal érveltek a fiatal környezetvédők, hogy ezek az országok inkább felgyorsítják, mint gátolják a klímaváltozást, hiszen még mindig támogatják a fosszilis energiahordozók felhasználását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.