A gyógyszergyár szerint gyakori a vakcinafejlesztésben a tesztelés felfüggesztése

– Kifejezetten gyakori lépés az oltóanyagok fejlesztése során, hogy átmenetileg felfüggesztik egy kísérleti vakcina tesztelését. A különbség most az, hogy a koronavírus elleni oltóanyag előállítását az egész világ figyelemmel követi – mondta csütörtökön Pascal Soriot, az AstraZeneca brit–svéd tulajdonban lévő gyógyszergyár vezérigazgatója.

Forrás: MTI2020. 09. 10. 14:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten a vállalat biztonsági megfontolásokból felfüggesztette a koronavírus elleni vakcinájának tesztelését, miután egészségügyi probléma lépett fel az egyik tesztalanynál, aki – sajtóértesülések szerint – gerincvelő-gyulladás tüneteit mutatta, amelyet vírusfertőzés is okozhat.

Soriot közölte: még nem tudják a szóban forgó tesztalany diagnózisát, nem bizonyos, hogy gerincvelő-gyulladásról van szó, még további vizsgálatokat végeznek. A diagnózist független bizottság vizsgálja majd meg, és ez a testület dönt arról, hogy az AstraZeneca folytathatja-e a klinikai tesztelést.

A vállalat vezetője szerint abban az esetben, ha a tesztelés hamarosan folytatódhat, még az év végig kiderülhet, hogy hatásos-e a vakcinájuk a koronavírus ellen.

Az Egészségügyi Világszervezet korábban az AstraZeneca kísérleti oltóanyagát nevezte a legígéretesebbnek. Az AstraZeneca és az Oxfordi Egyetem által kidolgozott védőoltást az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában is tesztelik.

Pascal Soriot tájékoztatóján azt is elmondta, hogy cége csaknem hárommilliárd adag vakcina előállítására lesz képes a világ különböző pontjain működő gyáraiban, ezért az oltóanyagok szétosztását nem kell majd korlátozni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.