A járvány negyedik egészségügyi miniszterénél tart Románia

Klaus Johannis államfő több felelősséget és együttműködést kért a vitatkozó kormánypártoktól.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 04. 21. 20:08
IOHANNIS, Klaus
Bukarest, 2020. prilis 27. A romn elnksg ltal kzreadott kpen Klaus Iohannis romn llamf nyilatkozik a sajt kpviselinek a koronavrus-helyzettel kapcsolatos fejlemnyekrl a bukaresti llamfi rezidencin, a Cotroceni-palotban 2020. prilis 27-n. Iohannis bejelentette, hogy a dikok nem trnek vissza a tantermekbe, az iskolk s az vodk szeptemberig zrva tartanak. Az osztlyok tovbbra is tvoktatssal tanulnak, a hallgatk vgs osztlyait a mrciusi zrsig elrt eredmnyek alapjn osztjk ki. A 20192020-os tanv jnius 12-n zrul. MTI/EPA/Romn elnksg/Dragos Asaftei Fotó: Dragos Asaftei Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egészségügyi minisztérium államtitkárát, Ioana Mihăilă endokrinológus főorvost jelölte egészségügyi miniszternek szerdán Florin Cîțu román miniszterelnök, ezzel lezárult a korábbi tárcavezető, Vlad Voiculescu leváltása miatt több mint egy hete kezdődött kormánykoalíciós válság.

Az új egészségügyi miniszter szerda este a kormányfő és a házelnökök jelenlétében tette le a hivatali esküt az elnöki hivatalban. Mihăilăt a az USR-PLUS pártszövetség javasolta a posztra. Az USR-PLUS múlt kedden bejelentette, hogy megvonja a bizalmat Florin Cîțu liberális miniszterelnöktől, miután a kormányfő a hozzájárulásuk nélkül váltotta le a pártszövetség által jelölt, a kormánykoalíciót kínos helyzetek sorozatába keverő Voiculescut. Miután saját pártja, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a bukaresti kormányban részt vevő Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) is kiállt Cîțu mellett, az USR-PLUS a többfordulós válságtanácskozás után kedden elfogadta, hogy Cîțu maradjon a miniszterelnök, és megelégedett azzal, hogy a kormánykoalíció szerződéskiegészítéssel pontosította együttműködésük szabályait, elkerülendő a hasonló konfliktusok megismétlődését.

Klaus Johannis államfő, aki nem lépett a nyilvánosság elé a koalíciós válság idején, és arra sem vállalkozott, hogy közvetítsen a vitázó koalíciós pártok között, szerdán egy mobil oltópont avatásán újságírói kérdésre válaszolva helyes döntésnek nevezte Voiculescu leváltását. Az elnök szerint a szerdai – áldozatok nélküli – újabb kórháztűz is arra figyelmeztet, hogy az egészségügyben reformra, a kórházak korszerűsítésére, biztonságosabbá tételére van szükség.

Klaus Johannis nagyobb felelősségvállalást kért a kormánytól Fotó: MTI/EPA/Román elnökség/Dragos Asaftei

A Nagyváradon férjével közösen magánklinikát vezető Mihăilă 2018 óta vállalt aktív politikai szerepet, a PLUS Bihar megyei szervezetét vezette, és tavaly ősszel az USR-PLUS nagyváradi polgármester-jelöltje volt, de a voksok alig három százalékát szerezte meg. A koronavírus-járvány kezdete óta már a negyedik miniszter lesz a román egészségügyi tárca élén.

Johannis az új egészségügyi miniszter beiktatása után mondott televíziós beszédében kevesebb vitát és több párbeszédet, kevesebb politikai szenvedélyt és több felelősséget, kevesebb hiúságot, több együttműködést kért a kormánypártoktól, és rámutatott: a miniszterek feladata megoldani a válságokat, nem újabbakat előidézni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.