A jogainkat nem lehet feláldozni

Nagy a valószínűsége annak, hogy még a jövőre esedékes parlamenti választások előtt voksolást tartanak Hollandiában, a hágai kormány ugyanis recseg-ropog. Erről Geert Wilders, a legnagyobb hollandiai ellenzéki erő, a bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV) vezetője beszélt lapunknak. A világszerte ismert Wilders szerint az is elképzelhető, hogy bevándorlásellenes koalíciót alakítsanak a Thierry Baudet vezette Fórum a Demokráciáért elnevezésű párttal közösen. – Egyértelmű és kristálytiszta üzenetet akartam küldeni: a szólásszabadságot tiszteletben kell tartani – fogalmazott a holland politikus a nemrég ismét meghirdetett, majd lefújt Mohamed-karikatúraversenyről.

2020. 01. 09. 6:44
null
A bevándorlásellenes politikus szerint nincs helye erőszaknak Hollandia utcáin. Fotó: Kurucz Árpád Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nemrég támogatásáról biztosította az Ongehoord Nederland (Elhallgattatott Hollandia – a szerk.) nevű, nyíltan bevándorlásellenes tévécsatorna indulását. Mi az elképzelésük ezzel kapcsolatban?

– Valóban egészen új kezdeményezésről beszélünk, viszont időközben változás történt a jogszabályokban, így a csatorna legkorábban jövő év január elsején kezdheti meg a működését. Gondolhatja, hogy emiatt nem voltunk túl boldogok. Mindenesetre az még mindig tisztán látszik, hogy az ötlet rendkívül népszerű, és rengeteg hollandnak van elege a közmédia jelenlegi állapotából. A beharangozott csatorna több holland kultúrát és történelmet, illetve a hazai értékek visszahozatalát ígéri, ráadásul a szerkesztők szerint olyan jelenlegi tabutémák, mint a bevándorlás vagy a klímahisztéria negatív oldalai is szerepelnek majd a műsoron. A magam részéről ennek nagyon örülök, és bízom benne, hogy kis késéssel, de 2021. január elsején valóban megkezdődhet a holland televíziózás új fejezete.

„A liberális–baloldali erők ellen küzdünk”
Fotó: Kurucz Árpád

– Pontosan mi a baj a holland médiahelyzettel?

– Sajnos a közmédia legalább 95 százalékban a baloldal multikulturális és politikailag korrekt politikai üzenetét közvetíti. Hangsúlyozom, természetesen kereskedelmi csatornáink is vannak, de most a köztévéről beszélek. Pedig az adófizetőink mindegyike megérdemli, hogy hallhassa a saját hangját, ne csak a liberálisokét és baloldaliakét. Az említett, Elhallgattatott Hollandia nevű csatorna nem hiába szerzett pár hét alatt ötvenezer feliratkozó támogatót. Láthatjuk, hogy sokaknak tényleg elegük van a kialakult, valóban szörnyű helyzetből.

– Ön a szólásszabadság érdekében idén is meghirdette, de rövid időn belül le is mondta a Mohamed-karikatúraversenyt. Mi volt ezzel a célja?

– Egyértelmű és kristálytiszta üzenetet akartam küldeni ezzel a versennyel, mégpedig azt: a szólásszabadságot tiszteletben kell tartani. Egy pakisztáni politikus, Kádim Husszein Rizvi tavaly kétszer is fatvát ( muszlim vallási parancsot – a szerk.) adott ki arra, hogy hollandiai követőinek egyike végezzen velem. Az otthonomban vagy bárhol, ahol fel tudnak kutatni. A holland kormány ezt természetesen elfogadhatatlannak nevezte, de a pakisztáni vezetést mindez nem érdekli. Rizvi szabadon jár-kel annak ellenére, hogy egy megválasztott holland politikus meggyilkolására szólított fel. Ezért meghirdettem a Mohamed karikatúraversenyt, hogy lássák: a szabadságjogainkat nem lehet feláldozni. Nemcsak a holland, de a pakisztáni kormánynak is fel kell lépnie azok ellen, akik erőszakot alkalmaznak a szabad véleménynyilvánítással szemben. A karikatúrák készítői pedig nyilvánvalóan nem fegyverrel dolgoznak. Remélem, egyértelmű volt az üzenet, és Rizvit mielőbb letartóztatják.

– A Szabadságpárt jelenleg is a legerősebb holland ellenzéki erő. Készülnek már a jövő évi parlamenti választásokra?

– Azt gondolom, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy még a jövő év előtt választásokat tartunk Hollandiá­ban, ugyanis a jelenlegi kormányunknak nagyon sok gondja akad. A négytagú kormánykoalíció gyakorlatilag valamennyi politikai kérdésben megosztott. A Szabadságpárt jelenleg is a legerősebb három holland párt egyike, kedvező pozícióból indítottuk az évet. Valóban változást szeretnénk elérni a mindennapi életet érintő területeken, például a bevándorlás- és az adópolitikában, valamint az egészségügyben. Jók az érzéseim az idei évvel kapcsolatban.

– Mivel magyarázza, hogy Frans Timmermans pártja, a balközép Munkapárt (PvdA) kifejezetten jól szerepel a friss közvélemény-kutatásokon? A 2017-es választásokon még igencsak leszerepeltek.

– A szociáldemokraták most ellenzékben vannak, így könnyűszerrel mondanak nemet olyan intézkedésekre is, amit egyébként a kormányzásuk idején támogattak. Ha úgy tetszik, rájátszanak az ellenzéki szerepre. Sajnos a baloldali szavazók egy része pedig könnyen felejt. Meglátjuk, meddig tart a sikerszéria. Úgy vélem, a Szocialista Párt gyengélkedése is a PvdA-t, a szociáldemokratákat segíti.

– Az elmúlt években a szintén EU-szkeptikus és bevándorlásellenes Fórum a Demokráciáért is jócskán megerősödött Hollandiában. Nem tart attól, hogy önök elhalásszák egymás elől a szavazatokat?

– Valóban van egy ilyen tendencia, de azt gondolom, hogy együtt így is erősebbek vagyunk, mint külön-külön. A Szabadságpárt és a Fórum a Demokráciáért nem egymás ellenségei, együtt küzdünk a liberális–baloldali politikai erők ellen. Vannak különbségek is: a Szabadságpártban az alacsonyabb társadalmi rétegek problémáival is foglalkozunk, és a szociális kérdések, a nyugdíjasok helyzete is helyet kap a programunkban. Keményebbek vagyunk az iszlámmal kapcsolatban is. De tagadhatatlan, a parlamentben nincs két ilyen hasonló tömörülés, mint mi és a Fórum a Demokráciáért.

– Látja a politikai szövetségest a Thierry Baudet vezette pártban?

– A végső cél valóban az, hogy a parlamenti választások után együttműködhessünk. Ideális esetben együtt is fogunk kormányozni. De ismét hangsúlyozom: két különböző párt vagyunk. Vannak ügyek, amelyekben bizony eltér a véleményünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.