A jövő héten is folytatódnak a reform elleni tiltakozások

Miközben Franciaországban tegnap is folytatódott a nyugdíjreform ellen csütörtökön kezdődött közlekedési sztrájk, a szakszervezetek újabb tiltakozónapot hirdettek jövő keddre.

Magyar Nemzet
2019. 12. 07. 7:50
Nationwide strike continues in France against pensions reform plans
FRANCE-PROTESTS/PENSIONS Fotó: Eric Gaillard
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Franciaországban tegnap is folytatódott a nyugdíjreform ellen csütörtökön kezdődött közlekedési sztrájk, a szakszervezetek újabb tiltakozónapot hirdettek jövő keddre – írta a távirati iroda. – Találkozunk az utcán december 10-én egy újabb tiltakozónapon! – jelentette be Catherine Perret, a CGT szakszervezet egyik vezetője. – A közlekedésben a hét végén a dolgozók kitartanak. A labda most a kormányoldalon van – tette hozzá Perret, aki szerint a kormány még nem mérte fel egészen a szociális megmozdulás méretét. – Eltökéltek vagyunk, nem egy pár napig kitartó hangulatról van szó – hangsúlyozta Bernadette Groison, a közoktatási dolgozók legfőbb szervezetének, az FSU-nak a főtitkára.

A tömegközlekedésben az előző naphoz hasonlóan tegnap is jelentős fennakadások voltak: a szuperexpresszek tíz, a regionális vonatok 30 százaléka közlekedett, a pályaudvarok országszerte kihaltak voltak. A tizennégy párizsi metróvonalból kilenc zárva tartott, a többin is csak a reggeli és az esti csúcsforgalmi időkben indultak el a szerelvények. A közutakon viszont csak lépésben lehetett haladni a több száz kilométeres dugókban. De az oktatásban tegnap már kisebb fokú volt a mozgósítás, mint csütörtökön: a tanároknak mintegy öt százaléka sztrájkolt. A szociális megmozdulás a tegnap délutáni bejelentések szerint egész hétvégén folytatódik a párizsi közösségi közlekedésben, s a vonatoknak is csak 15 százaléka indul el, hétfőig nem is várható javulás. Az Air France valamennyi repülőjáratát elindítja.

Édouard Philippe miniszterelnök tegnapi tévébeszédében elmondta: az újabb tiltakozónapot követően, szerdán mutatja be a nyugdíjreform teljes tervezetét. Megerősítette, kormánya továbbra is határozott a reform végigvitelében és a közlekedési dolgozókat is érintő speciális nyugdíjrendszerek eltörlésében, valamint a jelenlegi 42 különböző rendszer egységesítésében, de azt fokozatosan, „brutalitás nélkül” kívánja végrehajtani. – Meggyőződésem, hogy a szakszervezetekkel meg fogjuk találni a megfelelő egyensúlyi pontot – mondta.

A szociális partnereket hétfőn fogadja Agnès Buzyn, a nyugdíjügyekért felelős egészségügyi és szolidaritási miniszter, valamint ­Jean-Paul Delevoye, a nyugdíjreformért felelős kormánybiztos. A miniszter jelezte, „meghallotta a franciák dühét” csütörtökön, amikor megállt az élet Franciaországban. Mintegy hetven vidéki városban, valamint a fővárosban a szakszervezetek szerint csaknem másfél millióan, a rendőrség szerint 806 ezren vonultak az utcára, hogy tiltakozzanak a tervezett nyugdíjreform ellen. A tárcavezető elmondta: még nem dőlt el, hány éves kortól és kiket érint majd az új rendszer. Több felmérés is azt mutatja, a franciák kétharmada indokoltnak tartja a nyugdíjreformot, 70 százalékuk ugyanakkor a sztrájkot is támogatja, mert úgy érzékeli, rosszul járhat egy új rendszerrel. Emmanuel Macron államfő elképzelése szerint 2025-ben egységesülne a francia nyugdíjrendszer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.