A koronavírus-kereső kutyáké lehet a jövő?

A chilei rendőrség forradalmi módszerrel szeretné azonosítani a koronavírusos fertőzötteket: kutyákkal. Az eddig drogkeresésére használt ebeket most arra tanítják, hogyan szagoljanak ki egy vírust – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

Forrás: V4NA HÍRÜGYNÖKSÉG2020. 08. 02. 7:24
null
Erdélyi kopó kutya erdő 2020.02.28 fotó: Németh András Péter Fotó: Németh András Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Drog- és bombakereső kutyákat képeznek át Chilében, hogy képesek legyenek felderíteni a koronavírusos fertőzéseket a betegség kezdeti szakaszában. A kiképzés lényege, hogy az ebek a betegek izzadtságából meg tudják mondani, hogy fertőzöttek-e az egyének, akiket így azonnal lehet teszteltetni és megakadályozni a további fertőzéseket.

A programban jelenleg négy kutyával kísérleteznek, labrador–golden retriver keverékekkel, amiket utána iskolákban, parkokban, reptereken és egyéb zsúfoltabb területeken fognak bevetni. – Azt akarjuk elérni, hogy ezek a kutyák – eleinte négyen a felkészítőikkel – életeket mentsenek – fogalmazott Christian Acevedo Yanez alezredes.

A kísérletet a korábbi brit sikerek ihlették, miután a London School of Hygiene and Tropical Medicine kormánytámogatással sikeresen kiképzett több kutyát is arra, hogy szagminta alapján felismerje a Covid–19-es betegeket.

De nemcsak a felderítésben, hanem a rendfenntartásban is számíthatunk a négylábú segítőkre, ha nem is úgy, ahogy elsőre gondolnánk. Szingapúrban Spot névre hallgató robotkutyákat helyeztek ki a parkokba, amik képesek felmérni az emberek közötti távolságot, azonosítani a nagyobb csoportosulásokat és felszólítani az embereket a kötelező távolságtartásra. A rendszer olyan sikeresnek bizonyult, hogy a robotokat több parkban is bevetették, sőt csúcsidőben erősítést is kapnak, hogy biztosítsák a fertőzések elkerülését – olvasható a V4NA Hírügynökség cikkében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.