A kolumbiai biztonsági erők végeztek az ELN parancsnokával

A kolumbiai biztonsági erők végeztek a Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali gerillaszervezet egyik legjelentősebb parancsnokával – közölte Ivan Duque államfő vasárnap.

Forrás: MTI2020. 10. 26. 8:30
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Duque szerint az Uriel ragadványnéven ismert „terroristát”, Andrés Felipe Vanegas Londonót a hadsereg és a rendőrség közreműködésével sikerült likvidálni a Choco tartományban. Ez súlyos csapás az ELN-re, mert Uriel volt a terrorszervezet egyik „legjelentősebb alakja”, aki a közösségi médiát használta arra, hogy igazolja az ELN bűncselekményeinek jogosságát – mondta az államfő.

Uriel a közösségimédia-szereplései, internetes videofelvételei és Twitter-üzenetei miatt volt ismert. A hatóságok emberrablásokért, emberi jogi aktivisták és a biztonsági szolgálat embereinek meggyilkolásáért, és fiatalkorúak verbuválásáért tették felőssé.

Az 1964-ben radikális papok által alapított ELN-nek mintegy kétezer harcosa van. Bár Kolumbia az előző elnök, a Nobel-békedíjas Juan Manuel Santos vezetése alatt békemegállapodást kötött az ELN-hez képest sokkal nagyobb Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű egykori gerillaszervezettel, Iván Duque konzervatív elnök visszautasította a tárgyalást az ELN-nel, hacsak az nem hagy fel egyoldalúan minden erőszakos tevékenységével. A tárgyalások reménye szertefoszlott azután, hogy az ELN megölt 22 kadétot a bogotái rendőrakadémián 2019 januárjában egy robbanószerrel megpakolt járművel végrehajtott merényletben. A hatóságok nemrégiben közölték, hogy őrizetbe vettek nyolc embert, akik részt vettek a merényletben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.