A lengyel igazságügyi miniszter komolytalannak nevezte a Velencei Bizottság állásfoglalását

Zbigniew Ziobro a lengyel bíróságokról szóló törvénymódosítások elutasítását a valódi jelentés paródiájának nevezte.

Forrás: MTI2020. 01. 16. 19:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt, hogy az állásfoglalást nem tekintik majd hivatalosnak, a varsói kormány már a múlt héten jelezte, azzal érvelve, hogy az Európa Tanács szakértői testületének akkor Varsóban járt küldöttségét nem a lengyel állam külföldi képviseletével alkotmányosan meghatalmazott szerv (az államfő, a kormány) hívta meg.

Az állásfoglalás „egy nemzetközi testület által kiadott vélemény paródiájának” tűnik, visszhangoznak benne az úgynevezett régi EU-tagállamok igazságügyi minisztereinek korábbi, „felsőbbrendűségi érzetről” tanúskodó kijelentései – jelentette ki Ziobro a nem kötelező érvényű bizottsági iratról, amelyet az ellenzéki többségű lengyel felsőház elnökének kérésére, sürgősségi eljárásban készített el a Velencei Bizottság.

Kifejtette: egyes európai miniszterkollégái megpróbálták őt arról „kioktatni”, hogy ők maguk „érettebb demokráciát (...), magasabb jogi kultúrájú” társadalmakat képviselnek, országaik polgárai „többet engedhetnek meg maguknak, mint a lengyelek”.

Ziobro szerint emiatt a bizottsági vélemény által keltett benyomás a leginkább a „szegregáció” szóval fejezhető ki, az ilyen kioktató stílus pedig „rossz emlékeket idéz fel Lengyelország történelméből”.

Arra vonatkozóan, hogy a bizottsági vélemény helytelenítette a lengyel országos igazságügyi tanács bírótagjainak a lengyel parlament általi megválasztását, Ziobro rámutatott: vannak olyan európai országok, ahol a bírákat szintén így választják meg, máshol pedig a bírák kinevezése egyenesen a végrehajtó hatalom hatáskörébe tartozik.

Marcin Warchol igazságügyi miniszterhelyettes, a Velencei Bizottság egyik lengyel tagja a bizottsági állásfoglalást idézve rámutatott: a dokumentumban annak alapján helytelenítik a lengyel bírósági szervek parlamenti megválasztását, hogy Lengyelországot az úgynevezett „új demokráciák” közé sorolják, nem EU-tagok – Moldávia és Albánia – mellett. „Az EU-n belül egyenlőek vagyunk, és a nemzetközi jogban nem léteznek alsóbb- és magasabb rendű polgárok” – fűzte hozzá Warchol.

A 47 államot tömörítő Európa Tanács szakértői testülete, a Velencei Bizottság által kifogásolt tervezet fegyelmi intézkedéseket tenne lehetővé a politikai tevékenységet folytató, illetve kollégáik legitimitását megkérdőjelező bírák esetében.

A tervezetet az alsóházban (szejm) – ahol a kormánypárt van többségben – tavaly decemberben megszavazták. Amennyiben az ellenzéki többségű szenátus a legkésőbb pénteken esedékes szavazásban elveti az új előírásokat, az alsóház egyszerű többséggel újból megszavazhatja őket.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.