A nyolchetes különbség a legjobb két Pfizer-oltás között

Brit kutatók szerint az időtartam növelésének hatására több antitestet termel a szervezet.

Forrás: BBC2021. 07. 23. 16:02
null
Stevenage, 2021. január 11. Koronavírus elleni oltóanyagot adnak be egy férfinak az angliai Hertfordshire megyei Stevenage város konferenciaközpontjában létesített oltóközpontban 2021. január 11-én. Ezen a napon Londonban, Newcastle-ben, Manchesterben, Birminghamban, Bristolban, Surreyben és Stevenage-ben nyíltak meg a vakcinák tömeges beadására kialakított oltóközpontok. MTI/EPA/Pool/Joe Giddens Fotó: Joe Giddens
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Pfizer–BioNTech-vakcina első és második dózisa közötti időintervallum növelésének hatására több antitestet termel a szervezet – mutat rá egy brit tanulmány. Az Egyesült Királyság az ajánlott három hétről tizenkettőre növelte az oltások közötti időtartamot 2020 végén, majd az oltási kampány felgyorsítása érdekében nyolc hétre csökkentették ezt az időszakot.

A jelenlegi kutatás megerősítette, hogy a delta variáns gyors leküzdéséhez az a legideálisabb, ha nyolc hét telik el a két oltás beadása között,

így nem kell túl sokat várniuk a második oltásra az állampolgároknak.

Az egyesült királyságbeli kutatók a brit állami egészségügyi szolgálat 503 olyan munkavállalójának immunválaszát hasonlították össze, akik 2020 végén és 2021 elején, vagyis az Angliában felfedezett alfa variáns terjedésének idején kapták meg az oltásukat – a második adagot különböző időtartamok elteltével adták be nekik. Az eredmények alapján a Pfizer-vakcina minden esetben erős immunválaszt vált ki: akkor is, ha rövidebb, és akkor is, ha hosszabb idő telik el a két oltás beadása között. A háromhetes különbség során ugyanakkor kevesebb antitest termelődik a szervezetben.

Az Egyesült Királyság már 2020 végén növelte a Pfizer-oltásai közötti időtartamot
Fotó: MTI/EPA/Pool/Joe Giddens

– A kutatásunk megnyugtató bizonyítékkal szolgál arra nézve, hogy a két oltás bármilyen adagolási rendje után erős immunreakció alakul ki a koronavírus ellen

– nyilatkozta Rebecca Payne, a tanulmány egyik szerzője.

Susanna Dunachie, a kutatás vezetője hozzátette: bár két oltás jobban véd, mint egy, a második dózis beadásának időpontját rugalmasan is lehet kezelni a körülményeknek megfelelően. – A nyolchetes különbség tűnik a legjobb megoldásnak, mivel az emberek szeretnék megkapni mindkét oltásukat a delta variáns terjedése közepetette – jelentette ki.

Nadhim Zahawi, a brit oltási program irányításáért felelős államtitkár szerint a tanulmány nemcsak az Egyesült Királyság, hanem az egész világ számára óriási jelentőségű.

– Miközben arra törekedtünk, hogy minden felnőtt lakosnak felajánljuk az oltást, megfogadtuk az oltásügyi bizottság javaslatát arról, hogy tizenkét hétről nyolc hétre csökkentsük az oltások közötti időtartamot a delta variáns elleni védekezés érdekében. A legújabb tanulmány alátámasztja a döntésünket – közölte.

Izrael egészségügyi minisztériuma csütörtökön tovább csökkentette és már csak 39 százalékosra értékelte a Pfizer–BioNTech cégek által fejlesztett vakcina hatásosságát a koronavírus-fertőzés ellen, ugyanakkor közölte azt is, hogy a súlyos megbetegedés ellen 91,4 százalékban még mindig véd az oltóanyag. A legfrissebb statisztikai értékelés június 20-tól július 17-ig gyűjtött adatokon alapult. A fertőzés elleni hatásosság fordított arányban csökkent az indiai eredetű, delta vírusváltozat terjedésével – közölte a minisztérium. Június 6. és július 3. között hasonló felmérést végeztek Izraelben, annak végeredményeként akkor 64 százalékban védett a Pfizer vakcinája a koronavírus-fertőzés ellen, a május 2. és június 5. között gyűjtött adatok elemzése alapján pedig még 94,3 százalékos volt a vakcina hatásossága. (MTI)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.