A politikai átrendeződés az olasz jobboldal megerősödését hozta

A jobbközép erők profitáltak leginkább az elmúlt hetek politikai átrendeződéséből, illetve a Draghi-kormány megalakulásából – derült ki a legfrissebb közvélemény-kutatásokból. A Matteo Salvini vezette Liga és a Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! mérsékelt, míg az ellenzék soraiban maradó, Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) komoly növekedést tudhat magáénak a támogatottságban. Az FdI 17,5 százalékos népszerűségével a harmadik parlamenti csoport két ponttal marad el a baloldali Demokrata Párt mögött.

2021. 02. 23. 6:30
Protest against the government of Prime Minister Giuseppe Conte in Rome
Italian right-wing leaders Antonio Tajani, Matteo Salvini and Giorgia Meloni, wear protective masks with the Italian flag as they lead a protest against the government of Prime Minister Giuseppe Conte, following the outbreak of the coronavirus disease (COVID-19) in Rome, Italy, June 2, 2020. REUTERS/Remo Casilli REFILE - CORRECTING AFFILIATION - RC2X0H9MNP0M Fotó: Remo Casilli
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jobbközép erők további erősödését hozta magával a Mario Draghi vezette kabinet felállása. A legfrissebb felmérések szerint a kormányalakítást követően a népszerűségi mutatók egyértelműen jobbra tolódtak.

Az olasz állampolgárok 61 százaléka egyébként bizalommal tekint Mario Draghi újonnan kinevezett miniszterelnökre, s úgy vélik, hogy a bankárból lett politikus a rendkívüli szaktudásával, a széles körű tekintélyével és józanságával alkalmas arra, hogy kivezesse az országot a többszörösen összetett krízishelyzetből.

A politikai főszereplők közül a legnagyobb elismerést és bizalmat az ellenzék soraiban maradt Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek nevű párt elnöke tudhatja magáénak. Az olaszok 39,3 százaléka őt tartja a legtekintélyesebb vezetőnek. A Matteo Salvini vezette Liga továbbra is a legerősebb párt az olasz politikai palettán, 23,9 százalékos támogatottsággal. A baloldali Demokrata Párt 19,3 százalékkal a második legtámogatottabb politikai erő, míg az Olasz Testvérek jelenleg a felmérések harmadik helyén szerepel.

A patrióta lelkületű párt népszerűsége az egészségügyi vészhelyzet, valamint az előző, Giuseppe Conte vezette kormány viszontagságai alatt is folyamatosan növekedett.

A mutatók szerint a Drgahi-kabinet megalakulása sem törte meg a tendenciát – ezt jelzi a 17,4 százalékos népszerűség.

Közben az Öt Csillag Mozgalom tovább csúszott a lejtőn: támogatottsága mindössze 13,3 százalék. A Silvio Berlusconi vezette Hajrá, Olaszország! a szavazók 10,6 százalékát szerezhetné meg, amennyiben előre hozott választásokra kerülne sor. A kormánybuktatásért felelős Matteo Renzi vezette baloldali erő, az Élő Olaszország 2,8 százalékos népszerűséget tudhat magáénak.

Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) párt elnöke, Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (FI) párt vezetõje, Matteo Salvini, az Északi Liga vezetõje és Raffaele Fitto, a Noi con l'Italia elnöke (b-j) az olasz jobbközép koalíció választási sajtórendezvényén Rómában 2018. március 1-jén. Olaszországban március 4-én rendeznek parlamenti választásokat Fotó: MTI/EPA/Angelo Carconi

A legnagyobb népszerűségnek örvendő Giorgia Meloni egyben a legkegyetlenebb támadások célpontja is lett az elmúlt napokban:

gyűlöletbeszéd és aljas rágalmak ömlöttek az Olasz Testvérek vezetőjének személyére és családjára.

Meloni a közelmúltban több alkalommal is utalt arra, hogy nemcsak politikusként, hanem nőként is ki van téve az agresszív támadásoknak. A napokban a sienai egyetem történelemprofesszora egy rádióadás keretében „tehén, béka, szajha” és ehhez hasonló trágár kifejezésekkel illette az ellenzéki politikusnőt. A méltatlan és ízléstelen kommentárokra óriási felháborodással válaszolt mind a bal-, mind a jobboldali politikai térfél, sőt még a baloldali Hering-mozgalom is elítélte a páratlanul durva hangnemet. Szolidaritását fejezte ki Sergio Mattarella köztársasági elnök is Meloninak. Mario Draghi telefonhívásban fejezte ki együttérzését a szégyenletes támadások miatt.

– A verbális agresszió csupán az alsóbbrendűség jele

– kommentálta röviden Giorgia Meloni a sienai professor támadásait.

A jelenlegi eset csupán egy a sok közül. Egy éve aggodalmakkal teli álmatlan éjszakákat okozott a politikusnőnek egy interneten keresztül fenyegetődző férfi, aki Meloni kislányát követelte. Az ismeretlen férfi azt állította, hogy Ginevra az ő gyereke, és mindet megtesz, hogy visszaszerezze. A hatóságoknak tavaly januárban sikerült azonosítani és letartóztatni az internetes zaklatót.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.