A sárga mellényesek is indulnak

A sárga mellényes tüntetők által támogatott pártok támogatottsága valószínűleg marginális lesz az európai parlamenti választáson Franciaországban.

2019. 05. 10. 13:00
Protester wearing a yellow vest walks in front of demolished metal fencing during a demonstration by the "yellow vests" movement in Paris
A tüntetők támogatottsága marginális lesz a voksoláson Fotó: Benoit Tessier Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A sárga mellényesek elégedetlenségi mozgalma töredezettségét mutatják a képviseletükben fellépő választási listák a május 26-i franciaországi európai parlamenti voksolás előtt; ezek mindegyikének marginális a támogatottsága a felmérések szerint.

A csaknem három tucat francia lista közül több részben, kettő pedig kifejezetten azokhoz köthető, akik tavaly ősszel útlezárásokat, objektumfoglalásokat is magukba foglaló tüntetéshullámot indítottak Emmanuel Macron elnök az elitek érde­keit képviselőnek és liberálisnak tartott politikájával szemben.

A tüntetők támogatottsága marginális lesz a voksoláson
Fotó: Reuters

A Sárga szövetség elnevezésű lista élén Francis Lalanne francia–uruguayi származású zenész-dalszerző áll, aki korábban környezetvédelmi ügyek melletti kiállásáról volt ismert. Jelöltjeik támogatják a pénzügyi tranzakciók megsarcolására kitalált Tobin-adót, valamint a légitársaságok profitjának mérséklésére a kerozinadót is.

De a francia közélet ismert alakjává nőtte ki magát az utóbbi időben egy egyszerű vidéki kovácsember, Christophe Chalencon is, aki még egy diplomáciai botrány kirobbanásához is hozzájárult februárban, most pedig az Állampolgári fejlődés elnevezésű lista élén áll. Ő az a sárgamellényes, akivel Luigi Di Maio olasz kormányfőhelyettes, a nem különben elitellenes Öt Csillag Mozgalom kormánypárt vezetője találkozott, Párizs nehezményezését kiváltva.

Chalencon az erős nemzetek Európája hívének mondja magát, és megválasztása esetén olyan „állampolgári gyűléseket” hozna létre, amelyek jogot kapnának az uniós törvényjavaslatok véleményezésére.

A különösen a szombatokra szervezett, és olykor erőszakba forduló megmozdulásaikról ismert sárgamellényesek egy-egy további képviselője a hagyományosabb, de ugyancsak alacsony támogatottságú politikai erők listáján kapott helyett.

Mégpedig igen széles spektrumon, a Francia Kommunista Párttól kezdve a Nemzeti Frontnak (a mai Nemzeti Tömörülésnek) korábban hátat fordító Florian Philippot Hazafiak elnevezésű tömörüléséig.

A felmérések szerint a május 26-i vetélkedés Macron A Köztársaság lendületben nevű liberális-centrista pártja, valamint a Marine Le Pen vezette szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés között folyik; mindkét erő a voksok valamivel több mint egyötödére számíthat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.