Szociáldemokraták alakíthatnak kormányt Észak-Macedóniában

Az előrehozott parlamenti választás győztesét, az eddig is kormányzó szociáldemokratákat kérte fel kormányalakításra csütörtökön Sztevo Pendarovszki észak-macedón köztársasági elnök.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 13. 13:24
Macedonian PM Zaev arrives to address the media at the government offices in Skopje
A jelenlegi miniszterelnök amnesztiával kerülhette el a felelősségre vonást Fotó: REUTERS/Ognen Teofilovski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az államfő csütörtök délben adta át a megbízatást Zoran Zaevnek, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnökének. A politikusnak 20 napon belül biztosítania kell a kellő többséget a parlamentben, össze kell állítania a leendő miniszterek listáját, és ismertetnie kormányprogramját. Amennyiben a szociáldemokraták nem tudják megszerezni a képviselők többségének a támogatását, a sorrendben második legtöbb szavazattal rendelkező párt kísérelheti meg a kormányalakítást. Ez a jobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártja (VMRO-DPMNE), amelynek elnöke, Hrisztijan Mickoszki közölte: bizonyos abban, hogy néhány éves kihagyás után ismét a jobboldal alakíthat kormányt. Abban az esetben, ha egyik felkért párt sem tud többséget szerezni a parlamentben, újra előrehozott választást kell tartani.

Zoran Zaev, a baloldali Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) elnöke. Fotó: REUTERS/Ognen Teofilovski

A július 15-i voksolást követően augusztus 4-én alakult meg a szkopjei parlament. Az új összetételű törvényhozásban a 120 helyből 46 jutott az SDSM-nek, 44 pedig a legnagyobb ellenzéki pártnak, a VMRO-DPMNE-nek. Az albán nemzeti közösség legnagyobb pártja, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) 15 képviselői hellyel rendelkezik, míg a szintén kisebbségi Albánok Szövetségének 12, a Baloldalnak kettő, az Albánok Demokratikus Pártjának pedig egy mandátum jutott.

Korábban a szociáldemokraták kijelentették, hogy számítanak az albán kisebbség támogatására a kormányalakításkor, ám a DUI vezetése közölte, a támogatásért cserébe a miniszterelnöki posztot kérik, így az ország történetében először albán nemzetiségű kormányfője lehetne Észak-Macedóniának. Ettől a lehetőségtől Zoran Zaev eddig elzárkózott, a konzervatív VMRO-DPMNE pedig szintén nem lenne hajlandó belemenni ilyen megállapodásba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.