A szocialisták nyerték Moldovában a fővárosi polgármester-választást

Ivan Ceban, a kormányzó Moldovai Szocialisták Pártjának jelöltje nyerte meg a chisinaui polgármester-választást – közölte a központi választási bizottság hétfőn a szavazatok teljes összeszámlálása alapján.

Forrás: MTI2019. 11. 04. 8:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A még nem végleges adatok szerint Ceban a szavazatok 52,3 százalékát szerezte meg a vasárnapi második fordulóban. Ellenfele, az Európa-párti Acum (Most) pártszövetség jelöltje, Andrei Nastase 47,6 százalék szavazatot kapott.

A szocialista pártot támogató Igor Dodon államfő már gratulált Ceban győzelméhez.

Az 1991-től független volt szovjet köztársaságban baloldali párt még egyszer sem nyerte meg a fővárosi polgármester-választást – írta a TASZSZ orosz hírügynökség. Bár mindannyiszor bejutottak a második fordulóba, rendre alulmaradtak az „orosz fenyegetés” rémével mozgósított Európa-párti erők jelöltjével szemben.

Moldovában június 8-án Maia Sandu vezetésével koalíciós kormányt alakított az Igor Dodont támogató szocialista párt és az EU-párti Acum (Most) pártszövetség. Az előző kormányt adó, Vladimir Plahotniuc oligarcha vezette Moldovai Demokrata Párt (MDP) azonban a befolyása alatt álló alkotmánybírósághoz fordult. Azt állította, hogy mivel a február végi választások nyomán a pártok nem tudtak a törvényesen előírt 90 napos határidőn belül kormányt alakítani, az államfőnek fel kellett volna oszlatnia a parlamentet. A bírói testület június 9-én fel is függesztette tisztségéből az államfőt. Az alkotmányjogi patthelyzetet azzal oldották fel, hogy az előző, Pavel Filip által vezetett kormány lemondott, az alkotmánybíróság pedig érvénytelenítette azokat a korábbi határozatait, amelyek megkérdőjelezték az új kormány legitimitását.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.