A terror árnya újra Európán

Újabb terrorhullám veszélyére figyelmeztet az ENSZ legfrissebb jelentésében: a világszervezet szerint, bár az Iszlám Állam közel-keleti kalifátusa megsemmisült, a szélsőséges iszlamista terrorizmus veszélye nem szűnt meg, a nyugalom pedig csak átmeneti, a kontinensre visszatérő iszlamisták miatt újabb merényletek várhatók az év hátralévő részében.

2019. 08. 05. 6:50
Fighters of al-Qaeda linked Islamic State of Iraq and the Levant parade at Syrian town of Tel Abyad
SYRIA-CRISIS/ Fotó: Stringer . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borús képest fest a minap közzétett ENSZ-jelentés Európa közeljövőjéről: a világszervezet beszámolója szerint ugyan az elmúlt hónapokban visszaesett a kontinensen a terrorcselekmények száma, ez azonban csak átmeneti. A nyugalmi időszaknak hamarosan azok a dzsihadista harcosok vethetnek véget, akik külföldiként harcoltak az Iszlám Állam oldalán, majd a kalifátus felszámolása után visszatértek Európába.

Az ENSZ-tagországok titkosszolgálatainak informá­cióin alapuló jelentés emlékeztet, körülbelül hatezer európai állampolgársággal rendelkező személy utazhatott Irakba és Szíriába (összesen mintegy harmincezer külföldi állampolgár a világ minden tájáról), hogy a terrorszervezetekhez csatlakozzon. Közülük mintegy kétezren térhettek vissza, egyharmaduk meghalhatott a harcokban, mintegy kétezren pedig továbbra is Szíriában, illetve a polgárháborús ország körüli államokban húzódhatnak meg.

Komoly fenyegetettséget jelentenek továbbá a börtönbüntetésüket töltő dzsihadista harcosok is, az uniós tagállamok minden erőfeszítése és „deradikalizá­ciós” programja ellenére ugyanis a büntetőintézetek falain belül jellemzően tovább radikalizálódnak, befolyásuk ráadásul a börtönökön kívül is jelentős, írta a The Guardian brit napilap a jelentésre hivatkozva. Óriási problémát jelent az is, hogy hamarosan szabadulhatnak azok, akik elsőként tértek vissza Európába Szíriából, a tagok egy része pedig csatlakozhat más szélsőséges szervezetekhez, például az al-Kaidához, de új csoportosulások is létrejöhetnek.

Az egykor Szíriában és Irakban is területeket megszerző csoport tagjai közül sokan visszatérhettek kontinensünkre
Fotó: Reuters

Noha az Iszlám Állam kalifátusa a nemzetközi terrorellenes koalíció és a helyi, elsősorban kurd harcosoknak köszönhetően megsemmisült, bizonyíték van rá, hogy a szervezetnek továbbra is mintegy 50 és 300 millió dollár közötti összeghez van hozzáférése. Ennek egy részét propagandára fordítják, hogy a világhálón fenntartsák a „virtuális kalifátust”, illetve a látszatot, miszerint a terrorszervezet a mai napig erős és nagy befolyással bír. Ha eljön az ideje és megtalálják a megfelelő helyszínt, akkor a szervezet irányíthatja és megkönnyítheti az Iszlám Állam által inspirált radikálisok törekvéseit – áll a jelentésben.

Mint írják, az idén húsvétvasárnap elkövetett, több mint 200 emberáldozatot követelő Srí Lanka-i terrortámadásról valószínűsíthetően a szervezet vezetői nem rendelkeztek pontos ismeretekkel, az csupán egy helyi kezdeményezésű merénylet volt, amelyet a hálózat ideológiája ihletett. A cél a szervezet globális imázsának erősítése egy olyan időszakban, amikor a Nyugat a kalifátus felett aratott győzelmét ünnepli, írták az ENSZ-dokumentumban.

A beszámoló végkövetkeztetése tehát az, hogy bár a 2015–17-es európai terrortámadások óta nem követtek el hasonló léptékű merényleteket, a terrorcselekmények veszélye továbbra is nagy Európában, arra pedig kevés az esély, hogy 2019 újabb mészárlás nélkül teljen el.

Emlékezetes iszlamista támadások 2004-től 2018-ig

2004. március 11., Madrid: Tíz pokolgép robbant Madrid pályaudva­rain, Európa történetének egyik legsúlyosabb merényletsorozatában 192 ember vesztette életét. A terrorcselekményekért az al-Kaida iszlamista terrorszervezet vállalta a felelősséget.

2005. július 7., London: Az al-Kaida 56 halálos áldozatot követelő, összehangolt robbantásos támadást követett el három forgalmas metróállomáson és egy városi buszon.

2014. május 24., Brüsszel: Belgium fővárosában négy ember halt meg, amikor a zsidó múzeum előtt egy férfi tüzet nyitott a járókelőkre. A francia támadó korábban Szíriában, egy iszlamista szervezetben harcolt. Ő volt az első dzsihadista harcos, aki Európába visszatérve terrortámadást követett el.

2015. január 7., Párizs: A Charlie Hebdo nevű szatirikus újság székházában az al-Kaidával kapcsolatban álló, algériai származású Kouachi testvérpár 12 embert lőtt agyon.

2015. november 13., Párizs: Hét helyszínen, éttermeknél, koncertteremben és a nemzeti stadion közelében követtek el összehangolt terrortámadásokat. A 130 halálos áldozat közül több mint húsz külföldi volt. A mészárlásért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget.

2016. március 22., Brüsszel: Az Iszlám Állam kettős robbantást hajtott végre a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren és az egyik metróállomáson. A terrorcselekményeknek 32 halálos áldozatuk volt.

2016. július 14., Nizza: A francia nemzeti ünnep estéjén egy 31 éves tunéziai férfi a város híres tengerparti sétányán kamionnal hajtott a tömegbe. A tettest a rendőrök lelőtték. A terrortámadásnak – amelyet két nappal később az Iszlám Állam vállalt magára – 86 halálos áldozata volt.

2016. december 19., Berlin: Egy terrorista egy elrabolt kamionnal behajtott a német főváros egyik karácsonyi vásárának helyszínére, 12 fő halálát és többtucatnyi ember sérülését okozva.

2017. március 22., London: Egy iszlamista merénylő terepjáróval a Westminster hídon az emberek közé hajtott, majd halálra szurkált egy rendőrt. A támadásban öt ember halt meg.

2017. április 7., Stockholm: Egy terrorista a tömegbe hajtott, és az egyik boltba ütközött teherautójával. A támadásban öt ember halt meg. A rendőrök egy üzbég férfit vettek őrizetbe.

2017. május 22., Manchester: Egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát Ariana Grande énekesnő telt házas koncertjén, a Manchester Aréna egyik kijáratánál. A robbantásban ­22-en meghaltak és 59-en megsebesültek, többségében tinédzserek.

2017. június 3., London: Három merénylő a London Bridge-en egy kisteherautóval a járókelők közé hajtott, majd a közelben lévő Borough Markethez hajtottak, és a környéken lévő éttermekben embereket késeltek meg. A merénylők nyolc embert öltek meg és ötven-et megsebesítettek. A merényletért az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta a felelősséget.

2017. augusztus 17–18., Barcelona: Kettős terrortámadást hajtottak végre Katalóniában az Iszlám Állam merénylői, mindkét alkalommal autóval hajtottak a gyalogosok közé. 17-én Barcelonában a turisták egyik közkedvelt sétálóutcáján, a Las Ramblason, majd 18-án Cambrils egyik tengerparti sétányán gázoltak el embereket. A két terrortámadásban 16-an haltak meg és 150-en sérültek meg.

2018. december 11., Strasbourg: Egy, a hatóságok által ismert radikális iszlamista nyitott tüzet az elzászi város tömegeket vonzó karácsonyi vásárában. A merényletnek négy áldozata és 11 sebesültje volt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.