Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 4., szerda, Domonkos, Dominika napja
HÍR TV - PUBLI CAFEFekete-Győr egy klasszikus Tom & Jerry-figura.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-vilagjarvany-sem-fekezte-vissza-a-migraciot-9961205/

A világjárvány sem fékezte meg a migrációt

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) elnöke szerint az emberek menekülését részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése idézi elő. A világszervezet éves migrációs jelentésének közzétételekor felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását. A 72 oldalas dokumentumban egyetlen szó sem esik a keresztényüldözésről, azonban így is találni benne Európára nézve aggasztó adatokat: a világon a legtöbb menekült ugyanis Törökországban tartózkodik.

Egyebek mellett a koronavírus-járványnak a migrációra kifejtett hatásait is vizsgálja az UNHCR tegnap közzétett éves migrációs jelentése, amelyből kiderült: a fegyveres konfliktus, üldöztetés, emberi jogi visszaélések vagy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma az utóbbi évtizedben megkétszereződött a világban, múlt év végére pedig elérte a 82,4 milliót. A Globális trend című dokumentum szerint még a Covid–19 sem volt képes megállítani a konfliktusokat:

miközben a pandémia miatt bevezetett korlátozások következtében a világ nagy részén az emberek gyakorlatilag még a lakhelyüket sem hagyhatták el, újabb hárommillió ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön szülőföldjéről.

Szíriai menekült Libanonban. A járvány sem állította le a migrációt Fotó: Reuters/Mohamed Azakir

Filippo Grandi, az UNHCR főbiztosa a jelentés ismertetésekor úgy fogalmazott: szerinte az emberek menekülését részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése idézi elő, ezért felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását.

– Elképesztő és erkölcsileg megvetendő, hogy a menekülőket falak emelésével vagy tengerbe veszejtésükkel akarják megállítani. […] Bármilyen okból menekülnek, ugyanolyan emberek, mint bárki más

– fogalmazott. Grandi üdvözölte, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett a hatékony és humánus amerikai menekültügyi rendszer helyreállítására, de hozzátette: nagyon fontos ennek az ígéretnek a betartása.

Európa szempontjából is sok érdekes adatot tartalmaz a jelentés. Kiderült, hogy Törökországban tartózkodik a legtöbb menekült az egész világon, számuk 3,7 millió fő. Erre egyébként Recep Tayyip Erdoğan már számos alkalommal felhívta Európa figyelmét, a török elnök szerint ugyanis Törökország teljesítőképességének és befogadóképességének határán van, egy újabb migránshullámot már nem bír el.

Törökország után a második legtöbb menekültet befogadó ország Kolumbia, a dél-amerikai országot Pakisztán, Uganda és Németország követi a sorrendben.

Megoldás az elöregedő társadalomra? Mintegy huszonhétezer gyermek születik évente Németországban bevándorló szülőktől, ez a szám nagyjából hatszor nagyobb, mint 2015 előtt. Noha az elmúlt években jelentősen csökkent az új bevándorlók aránya a nyugat-európai országban, a születési statisztikák még mindig a korábbi nagy menekülthullámok hatásairól tanúskodnak, amikor közel egymillióan menekültek Németországba a háborúk és a megélhetési nehézségek elől. A főleg a közel-keleti és a dél-ázsiai térségből származó menekültek zöme már új hazájában alapított családot. Német szakértők arra mutattak rá, hogy a bevándorló családokból származó gyermekekkel megállítható lehet a társadalom elöregedése, ugyanis 2019 végén a migránsok átlagos életkora 29 év volt, ami 15 évvel alacsonyabb a teljes német lakosság átlagéletkoránál.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

ALKALMATLAN

Közöny és érdektelenség övezi a 99 Mozgalmat
„Biztosan őt is zavarja a szartenger, amikor elteker mellette a Városházára tartva” – üzenték a főpolgármesternek Gyurcsány Ferencék.

ÁLHÍRGYÁR

Nem először fut lyukra a baloldal botrányokozással
Lassacskán hagyománnyá válik, hogy a baloldal pár évente egy-egy nagy leleplezéssel berobban a médiába, majd visszavonulót fúj.
Hamarosan indul a Fóti Filmstúdió nagyszabású fejlesztése
Minden idők legnagyobb állami forrásból megvalósuló stúdiófejlesztésében a Fóti Filmstúdió gyártókapacitása csaknem ötszörösére bővül.

Poszt-trauma

Kunhalmi Ágnes keményen beszólt Dobrevnek
Ebből baj lesz!

Poszt-trauma

Egyperegyes idióták találkozása
Nehéz volt az elmúlt hétvégéje szegény Jámbor Andrásnak. Utcai politikai munkát végzett a nyolcadik kerületben – szórólapozott.

Poszt-trauma

Top sportolókat kihasználva támad a BLM
A Black Lives Matter nevű szélsőséges szervezet agymosással felérő módon fanatizálja a bűvkörébe vont hírességeket.

Aktuális

Ördög Nóra nem mindennapi kalandba keveredett
Többször is embert próbáló szituációba került a Totem forgatása közben, a festői szépségű Bakonyban.

Fricz Tamás blogja

Az Európai Bizottság és az Európai Parlament már politikai ellenfélként lép fel velünk (és a lengyelekkel) szemben
Szerintük Magyarország immáron nem felel meg az állítólagos európai uniós alapértékeknek, tehát nem maradt más hátra, mint hogy kiszorítsák a „klubból” hazánkat.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!