Keresés
Magyar Nemzet
2021. augusztus 1., vasárnap, Boglárka napja
HÍR TV - Európai híradóA profi lehallgatásnak nem marad nyoma.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/a-vilagjarvany-sem-fekezte-vissza-a-migraciot-9961205/

A világjárvány sem fékezte meg a migrációt

Filippo Grandi, az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) elnöke szerint az emberek menekülését részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése idézi elő. A világszervezet éves migrációs jelentésének közzétételekor felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását. A 72 oldalas dokumentumban egyetlen szó sem esik a keresztényüldözésről, azonban így is találni benne Európára nézve aggasztó adatokat: a világon a legtöbb menekült ugyanis Törökországban tartózkodik.

Egyebek mellett a koronavírus-járványnak a migrációra kifejtett hatásait is vizsgálja az UNHCR tegnap közzétett éves migrációs jelentése, amelyből kiderült: a fegyveres konfliktus, üldöztetés, emberi jogi visszaélések vagy a klímaváltozás miatt otthonukat elhagyni kényszerülők száma az utóbbi évtizedben megkétszereződött a világban, múlt év végére pedig elérte a 82,4 milliót. A Globális trend című dokumentum szerint még a Covid–19 sem volt képes megállítani a konfliktusokat:

miközben a pandémia miatt bevezetett korlátozások következtében a világ nagy részén az emberek gyakorlatilag még a lakhelyüket sem hagyhatták el, újabb hárommillió ember kényszerült arra, hogy elmeneküljön szülőföldjéről.

Szíriai menekült Libanonban. A járvány sem állította le a migrációt Fotó: Reuters/Mohamed Azakir

Filippo Grandi, az UNHCR főbiztosa a jelentés ismertetésekor úgy fogalmazott: szerinte az emberek menekülését részben a populizmus és a nacionalizmus globális terjedése idézi elő, ezért felszólította a világ vezetőit, hogy hagyják abba az egyes embercsoportok démonizálását.

– Elképesztő és erkölcsileg megvetendő, hogy a menekülőket falak emelésével vagy tengerbe veszejtésükkel akarják megállítani. […] Bármilyen okból menekülnek, ugyanolyan emberek, mint bárki más

– fogalmazott. Grandi üdvözölte, hogy Joe Biden amerikai elnök ígéretet tett a hatékony és humánus amerikai menekültügyi rendszer helyreállítására, de hozzátette: nagyon fontos ennek az ígéretnek a betartása.

Európa szempontjából is sok érdekes adatot tartalmaz a jelentés. Kiderült, hogy Törökországban tartózkodik a legtöbb menekült az egész világon, számuk 3,7 millió fő. Erre egyébként Recep Tayyip Erdoğan már számos alkalommal felhívta Európa figyelmét, a török elnök szerint ugyanis Törökország teljesítőképességének és befogadóképességének határán van, egy újabb migránshullámot már nem bír el.

Törökország után a második legtöbb menekültet befogadó ország Kolumbia, a dél-amerikai országot Pakisztán, Uganda és Németország követi a sorrendben.

Megoldás az elöregedő társadalomra? Mintegy huszonhétezer gyermek születik évente Németországban bevándorló szülőktől, ez a szám nagyjából hatszor nagyobb, mint 2015 előtt. Noha az elmúlt években jelentősen csökkent az új bevándorlók aránya a nyugat-európai országban, a születési statisztikák még mindig a korábbi nagy menekülthullámok hatásairól tanúskodnak, amikor közel egymillióan menekültek Németországba a háborúk és a megélhetési nehézségek elől. A főleg a közel-keleti és a dél-ázsiai térségből származó menekültek zöme már új hazájában alapított családot. Német szakértők arra mutattak rá, hogy a bevándorló családokból származó gyermekekkel megállítható lehet a társadalom elöregedése, ugyanis 2019 végén a migránsok átlagos életkora 29 év volt, ami 15 évvel alacsonyabb a teljes német lakosság átlagéletkoránál.

 

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Sportszerűségből jeles

Dressel: Milák Kristóf egy nap kiüt engem a nyeregből + videó
Az amerikai világcsúcstartó a sajtótájékoztatón nem győzte dicsérni magyar riválisát.

Hazaárulás

A nácik, a kommunisták és az eltűnt dollármilliárdok
Amennyiben a hazánkból kiszivattyúzott pénz itt maradt volna, a magyarok ma olyan gazdasági szinten élhetnének, mint például a németek – mondta Borvendég Zsuzsanna történész.
A baloldal ismét a brüsszeli utat járja
Évekkel ezelőtt a migráció kérdésében követte a baloldal a brüsszeli érdekeket, most az LMBTQ-érzékenyítés kapcsán teszik ugyanezt.

Poszt-trauma

Hamilton perfekt magyar és térdepel
A végén még megérjük, hogy ez a tájékozatlan autóversenyző beszáll a Jobbik kampányába is.

Poszt-trauma

Karácsonynak megüzenték…
Feri meg nemsokára bemondja az ATV-ben, hogy Gergő körül fogy a támogatás.

Poszt-trauma

Lukácsi Katalin beütötte az utolsó szöget is az ellenzék koporsójába
Leégett az ellenzék.

Aktuális

Az egyéni csúcs is kevés volt – Ez történt a magyarokkal vasárnap az olimpián
Tóth Lili 10 másodpercet faragott le az eddigi legjobbjából a 3000 méteres akadályfutásban

Fricz Tamás blogja

Gyurcsány, tudod, hol kezdődik a tahóság?
Az őszödi hazudozó stílusa leginkább a külvárosi vásott figurák stílusára hajaz.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!