A vírus visszatérésétől félnek

Eddig legalább 110, külföldről érkezett koronavírusos beteget regisztráltak Kínában, a belföldi járvány után emiatt a vezetés új kihívással néz szembe. Az ­ázsiai országba utazókra ezért szigorú, legalább tizennégy napos kötelező karantén vár, és súlyosan büntetik azokat is, akik megpróbálják félretájékoztatni a hatóságokat. A külföldi veszély ellenére Pekingben kezd visszatérni az élet, szigorú intézkedések mellett újranyitnak az éttermek.

Buzna Viktor
2020. 03. 18. 15:06
Junior high students wearing face masks attend a class on their first day of returning to school following an outbreak of the novel coronavirus, in Guiyang, Guizhou
Hétfőn már újra az iskolapadban ültek a diákok Kujcsou tartományban Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ünnepélyesen, együtt vették le arcmaszkjaikat Vuhan egészségügyi dolgozói, miután a közép-kínai városban hétfőn bezárt az utolsó ideiglenesen felállított kórház is. A videóról készült beszámolót több tízmillióan nézték meg Kínában, az ázsiai nemzet napok óta a pusztító járvány feletti győzelmet ünnepli. Hszi Csin-ping (Xi Jinping) kínai elnök a múlt héten látogatott el Vuhanba, ezt követően a pekingi vezetés bejelentette, hogy sikerült legyőzniük a betegséget. Az új fertőzések száma február elejét követően kezdett mérséklődni, azonban még hetekig kritikus volt a helyzet. Különösen a betegség epicentrumának vélt Vuhanban, ahol a kínai koronavírusos halálesetek többségét regisztrálták, a városban mintegy 3111 beteg hunyt el.

Bár a hétvégét megelőzően Kínában napokig egy számjegyű volt az új esetek száma, a járványnak még nincs vége. Erre utalnak a fővárosban, Pekingben hozott új intézkedések, a most újra látogatható éttermekben például a vendégek egyelőre csak egymás mellé ülhetnek, egymással szemben nem. A fővárosi önkormányzat szigorúan szabályozza a fokozatosan újranyitó vendéglátó- és szállodaipart, utasítást adott ki arra is, hogy a vendéglátóhelyeket szellősebben rendezzék be, a székek között legalább egy méter helynek kell lennie. Kötelező lesz továbbá az a közintézetekben, bankokban bevezetett intézkedés, hogy valamennyi betérő vendég testhőmérsékletét megmérjék.

Kína számára a legnagyobb veszélyt most a visszatérő külföldiek jelentik. Először a múlt héten jelentek meg arról hírek, hogy külföldről érkező koronavírus-fertőzötteket diagnosztizáltak Pekingben: szerdán hat főt, öten Olaszországból, egy ember pedig az Egyesült Államokból érkezett. A következő napokban pedig tovább nőtt a külföldről belépő fertőzöttek száma, szombaton és vasárnap is tizenkét ilyen esetet regisztráltak, ezzel már meghaladva a belföldi fertőzések összegét. A külföldről érkező veszély súlyos, egy hétfőn közölt nyilatkozat szerint akár az országon most uralkodó ünnepi hangulatnak is véget vethet. – A tengerentúlról visszaáramló fertőzésveszély miatt egyelőre kétséges, hogy Kínában kijelenthető-e a járvány vége – reagált a jelenségre hétfőn az ázsiai ország járványügyi központja.

Hétfőn már újra az iskolapadban ültek a diákok Kujcsou tartományban

Li Ko-csiang (Li Keqiang) miniszterelnök már a múlt héten, a Kínai Kommunista Párt vezetői értekezletén szigorúbb határellenőrzéseket sürgetett, hétfőn azonban az eddigi szigorítások fokozására utasított a kormányfő. Peking egy többszintű, kötelező karantént előíró rendszert vezetett be a külföldről érkezők számára. A beutazókat először a nemzetközi repülőtereken felállított, speciális egészségügyi dokkokban ellenőrzik. Itt a hatóságok hőmérsékletet mérnek, illetve az egyéb tünetekre, korábbi úti célokra kérdeznek rá. Ezt követően mindenkire hatósági karantén vár. A tünetmenteseknek tizennégy napot kell elzárva tölteniük, azonban ha valaki a betegség bármilyen jelét mutatja, azonnal valamilyen egészségügyi intézménybe szállítják.

Az eddigi hírek szerint a több mint 110, külföldről érkezett beteg kínai állampolgár volt. A kínai sajtóban megjelentek szerint keményen bünteti azokat a hazatérőket az állam, akik nem vallják be pontosan korábbi úti céljaikat vagy eltitkolják betegségüket. Már korábban is voltak ugyanis olyanok, akik próbálták megkerülni a hatóságot. A Sanghajhoz közeli Csö­csiang tartományban hat ember ellen indult eljárás, mert nem jelentették korábban, hogy belázasodtak. Egy férfi pedig nem tájékoztatta a hatóságokat arról, hogy korábban Olaszországba utazott, nem sokkal hazatérése után azonban koronavírust azonosítottak szervezetében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.