Alig érinti a járvány az iskolákat Németországban

Szinte teljesen elkerülte az iskolákat a koronavírus a tanév első szakaszában Németországban egy pénteken ismertetett felmérés szerint.

Forrás: MTI2020. 10. 16. 12:21
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Németországban a tartományi kormányok adatai szerint a tanév kezdetétől az őszi szünetig országos átlagban a tanulók 98 százaléka részt tudott venni az iskolai, tantermi oktatáson.

A legnépesebb tartományban, Észak-Rajna–Vesztfáliában a tanulók 0,04 százaléka – a mintegy kétmillió iskolás közül 853 – fertőződött meg, vagyis tízezer tanulóra négy igazolt fertőzés jut. Ugyancsak 0,04 százalékos arányt regisztráltak Bajorországban és Schleswig-Holsteinben. Szász-Anhalt tartományban egyetlen fertőzöttet sem találtak az őszi szünetig, és a legkevésbé jó helyzetben lévő Berlinben is csupán a tanulók 0,07 százaléka – tízezerből hét – kapta el a vírust október közepéig.

Képünk illusztráció. Fotó: Pexels

Az adatok azt jelzik, hogy eddig nem igazolódtak be azok az aggodalmak, amelyek szerint az iskolarendszer újraindítása miatt tömegesen fertőződnek majd meg gyerekek, és az osztálytermek potenciális járványgócok lesznek – emelte ki összeállításában a Madsack német médiacsoporthoz tartozó regionális lapok közös szerkesztősége (RedaktionsNetzwerk Deutschland – RND).

A tartományi oktatási minisztériumoktól összegyűjtött adatok szerint a tanári kart sem érinti a járvány más foglalkozási csoportoknál erősebben. Észak-Rajna–Vesztfáliában például a tanárok 0,1 százaléka, Berlinben 0,14 százaléka fertőződött meg. Az RND felmérése egybevág a bonni nemzetközi munkaügyi kutatóintézet (IZA) tanulmányával, amelyben a tanév első három hete után vizsgálták az iskolarendszer újraindításának hatását, és azt találták, hogy a lakosság egészét tekintve nem csupán nem növelte, hanem kismértékben csökkentette a napi új esetek számát az a tényező, hogy a gyerekek ismét járhatnak iskolába.

Az IZA kutatói szerint a jelenség részben az igen szigorú – a többi között a tantermek óránkénti háromszori szellőztetését előíró – iskolai fertőzéshigiéniai szabályoknak tulajdonítható, és annak is fontos szerepe lehet, hogy a szülők óvatosabbak lettek, már egy enyhe meghűlés esetén is inkább otthon tartják a gyereket néhány napig, hogy csökkentsék az egész családnak terhes távoktatás újraindításának veszélyét.

Az iskolarendszeren kívül viszont egyre gyorsabban terjed a koronavírus. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) pénteki adatai szerint az utóbbi 24 órában 7334 fertőződést regisztráltak. Ez a legnagyobb napi esetszám a Covid–19 németországi megjelenése óta, és csaknem hétszáz esettel több az előző rekordnál, a csütörtöki 6638-nál. A teszttel igazolt esetek száma így 348 557-re emelkedett. A vírus okozta betegséggel összefüggő halálesetek száma egy nap alatt 24-gyel nőtt, 9734-re.

Emelkedett a vírus úgynevezett reprodukciós rátájának (R) hétnapos mozgóátlaga is, az egy nappal korábbi 1,20-ról 1,22-re. Ez azt jelenti, hogy minden száz fertőzött átlagosan további 122 embernek adja át a vírust.

Korábbi cikkünkben megírtuk: Berlin legszívesebben otthon tartaná az embereket, túlterhelődhet az egészségügyi ellátórendszer. Németországban ezért más lehet az idei karácsony a járvány miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.