Amerika nélkül nem tudnánk megvédeni Európát

Annegret Kramp-Karrenbauer: Az itt állomásozó amerikai katonák pótlására évtizedekre lenne szükség.

Mártonffy Attila
2020. 11. 17. 20:54
Weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin
German Defence Minister Annegret Kramp-Karrenbauer adjust her glasses before the weekly cabinet meeting at the Chancellery in Berlin, Germany July 1, 2020. John Macdougall/Pool via REUTERS - RC28KH9O7AS3 Fotó: POOL New
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem vezet jóra, ha Európa stratégiai autonómiát akar magának kivívni, ugyanis hiú ábránd, hogy Németország és a kontinens az Egyesült Államok és a NATO hagyományos és nukleáris képességei nélkül meg tudja magát védeni – hangoztatta hírügynökségek szerint Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter a hamburgi katonai akadémián elmondott beszédében. Egyidejűleg azt hangoztatta, hogy ha Joe Biden fog beköltözni a Fehér Házba, akkor megkísérli új alapokra helyezni a transzatlanti kapcsolatokat. – Továbbra is függeni fogunk az USA biztonságpolitikájától, ugyanakkor nekünk, európaiaknak többet kell tennünk, mint amennyit az amerikaiak eddig tettek.

Európának erős partnernek kell lennie, s fel kell hagynia a segítségért kuncsorgó védenc szerepével

– szögezte le.

Az európai stratégiai autonómia koncepcióját azután fogalmazták meg, hogy Donald Trump amerikai elnök számtalanszor bírálta a NATO-t és Németországot amiatt, hogy míg lényegében Washington tartja fent a transzatlanti katonai szövetséget, az európai tagállamok „alig fizetnek” hozzájárulást. Angela Merkel német kancellár többször is úgy reagált e megjegyzésekre, hogy Európa már nem támaszkodhat a régi módon az Egyesült Államokra. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke szerint pedig a nagyobb autonómiára való törekvés „generációnk arra irányuló célja, hogy függetlenebbé és ellenállóbbá tegye Európát a különféle válsághelyzetekkel szemben”. A koncepció legvehemensebb szószólója az „erős Európa újra feltalálását” szorgalmazó Emmanuel Macron francia elnök, aki Kramp-Karrenbauer nézetét a történelem félreértelmezésének nevezte.

Az USA a katonai alapképességek és infrastruktúra hetven százalékát bocsátja a NATO rendelkezésre, s enélkül nem lehetne nemzetközi bevetéseket teljesíteni – mutatott rá a német védelmi miniszter. Példának hozta fel a felderítést, a helikoptereket, a légi tankolást, a műholdas kommunikációt. Nem beszélve a ballisztikus rakéták elleni rakétavédelem csaknem százszázalékos kiépítéséről, valamint a nukleáris elrettentés eszköztára túlnyomó résznek felállításáról. Európában mintegy 76 ezer amerikai katona állomásozik, ezek pótlására évtizedekre és a védelmi költségvetés alapos megemelésére lenne szükség, amit az európai országok jelenleg nem tudnak megengedni maguknak – sorolta a kihívásokat Kramp-Karrenbauer.

A stratégiai autonómia költségeit csak akkor lehetne finanszírozni, ha a NATO-tagállamok elérték a szövetség által kitűzött célt, vagyis bruttó hazai termékük (GDP) két százalékát védelemre költik. – Ettől azonban, beleértve Németországot is, messze vagyunk. Kormányunk még 2024-re is mindössze 1,5 százalékot irányzott elő. Ilyen körülmények között különös érdekünk, hogy az Egyesült Államok továbbra is megvédje Európát, még ha jelenleg stratégiailag Ázsiára is összpontosít – taglalta Annegret Kramp-Karrenbauer.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.