Angela Merkel hűséges katonája

Bár 1990 óta tagja a német Kereszténydemokrata Uniónak, Ursula von der Leyen viszonylag későn, negyvenen felül, az ezredforduló környékén vetette bele magát az aktív politizálásba.

2019. 07. 04. 12:24
German Defence Minister Ursula von der Leyen visits troops in Afghanistan
GERMANY-DEFENCE/ Fotó: POOL New Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár 1990 óta tagja a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU), Ursula von der Leyen (képünkön) viszonylag későn, negyvenen felül, az ezredforduló környékén vetette bele magát az aktív politizálásba. Korábban orvosnak készült: a közgazdasági diploma megszerzése és a London School of Economics egyetemen végzett tanulmányai után az 1980-as években Hannoverben járta ki az orvosi egyetemet, rövid ideig nőgyógyászként is dolgozott, mielőtt családjával Kaliforniába költözött, ahol férje a stanfordi egyetemen tanított.

A politika iránti érdeklődése azonban nem véletlen, hiszen Ursula von der Leyen édesapja Ernst Albrecht, Alsó-Szászország egykori miniszterelnöke, aki tizenhárom éven keresztül az Európai Bizottságban dolgozott – ekkor, 1958-ban született meg Ursula Brüsszelben. A franciául és angolul is kiválóan beszélő Von der Leyen tinédzserként rendőri védelmet kapott – londoni tanulmányai során Rose Ladson név alatt élt nagybáty­ja lakásán – a Vörös Hadsereg Frakció politikai merényletei miatt.

Fotó: Reuters

Aktív politikai pályafutása gyors ütemben ívelt felfelé: 2003-tól 2005-ig Alsó-Szászország szociális és egészségügyért felelős minisztere volt, 2005-től a berlini koalícióban először a családügyi, később a munkaügyi, majd a védelmi tárca vezetője lett. A Merkelhez és a CDU másik befolyásos tagjához, Wolf­gang Schäubléhoz iránti hűsége, illetve megbízhatósága miatt maradhatott ilyen sokáig ebben a magas pozícióban – egykoron Merkel lehetséges utódjaként is emlegették.

Politikai tevékenységét azonban mindenki eltérően ítéli meg. Egyesek szerint neki köszönhető a második világháború óta elhanyagolt hadsereget reformja, hiszen növelte az állomány létszámát, javított az infrastruktúrán és aktívabbá tette Németország szerepét a külföldi NATO-missziókban. Mások úgy vélik, minisztériumában rendszeresek a korrupciós ügyletek és a túlköltekezés, ő maga pedig nem tud együttműködni a tábornokokkal.

Az Európai Bizottság leendő elnökeként nem mindegy, mit gondol Európáról. Korábbi kijelentései alapján megállapítható, hogy támogatja egy közös uniós hadsereg létrehozását, illetve a szorosabb integráció és a föderatív Euró­pai Unió híve.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.