Atomenergia nélkül szinte lehetetlen a klímacélok megvalósítása

A klímahelyzeten segíthetnek az atomerőművek, alacsony széndioxid kibocsájtásuk miatt.

Forrás: MTI2020. 10. 26. 21:29
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Atomenergia nélkül gyakorlatilag nem valósíthatóak meg a globális klímacélok – jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója hétfőn Bécsben.

„Tudományos tény, hogy az atomerőművek rendkívül alacsony széndioxid kibocsájtással rendelkeznek”

– hangsúlyozta a szervezetet 2019 decembere óta irányító Grossi a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva. Mint mondta, tapasztalati tény, hogy „a tiszta” energia harmada atomerőművekből származik.

Az ENSZ Éghajlat-változási Kormányközi Testületére (IPCC), illetve a Nemzetközi Energiaügynökségre hivatkozva a NAÜ főigazgatója kijelentette:

„A párizsi klímaegyezményben rögzített két Celsius fokos küszöb elérése atomenergia nélkül szinte lehetetlen, ha nem egyenesen megvalósíthatatlan”.

„Az atomenergia a megoldás részét képezi” – emelte ki Grossi hozzátéve, hogy a nukleáris reaktorok stabil áramellátást nyújtanak, ami kiegészíti az olyan kevésbé állandó megújuló energiaforrásokat, mint a vízerő, szélerő és napenergia.

Az IPCC független szakértői ugyanakkor megállapították, hogy az atomenergia felhasználásának kiszélesítése esetében nagyobb erőfeszítésekre van szükség a nukleáris biztonság, a radioaktív hulladékok kezelése, illetve egyéb kockázati tényezők tekintetében.

Grossi beszélt arról is, hogy Németország döntése, hogy 2022-ig kiszáll az atomenergiatermelésből politikai értelemben ugyan legitim, a klíma és a két Celsius fokos klímacél tekintetében azonban szerinte tudományosan nem igazolható.

A 2015-ös párizsi klímaegyezmény legfőbb célkitűzése, hogy az évszázad végéig 2 Celsius-fokon belül tartsák a globális hőmérséklet-emelkedést az iparosodást megelőző szinthez képest. Ennek érdekében a megállapodás részesei nemzeti vállalásokat tesznek a globális felmelegedést okozó üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.