Az ázsiai nagyhatalom sem engedi kivinni a gyógyszereket

Nőtt az új típusú koronavírussal fertőzöttek száma Malajziában és a Fülöp-szigeteken vasárnapra virradóan, India korlátozza a tesztek, valamint az egészségügyi eszközök és kulcsfontosságú gyógyszerek előállításához szükséges alapanyagok exportját.

Forrás: MTI2020. 04. 05. 17:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Malajziából vasárnapra virradóan 179 új fertőzöttet jelentettek, ezzel a délkelet-ázsiai országban ez a szám 3662-re emelkedett. A térségben itt van a legtöbb fertőzött, a betegségbe eddig 61-en haltak bele.

A Fülöp-szigeteken 152 új fertőzöttet regisztráltak, nyolcan pedig belehaltak a vírus okozta betegségbe, így a fertőzöttek száma elérte a 3246-ot, a halottaké pedig 152-re emelkedett.

Dél-Ázsiában a regisztrált fertőzöttek száma vasárnapra megközelítette a hétezret. Noha ez a szám alacsonyabb, mint az Egyesült Államokban, Kínában, Spanyolországban és Olaszországban regisztráltaké, egészségügyi hatóságok attól tartanak, hogy a növekedés a fertőzöttek számában súlyos terheket róna a mintegy 1,9 milliárd embernek otthont adó térség egészségügyi ellátórendszereire.

India szombaton bejelentette: korlátozza a koronavírus kimutatására szolgáló tesztek exportját, valamint megtiltotta bizonyos gyógyszerek, egyebek közt a hidroxiklorokin, lélegeztetőgépek, szájmaszkok és egyéb egészségügyi védőfelszerelések kivitelét az országból. A hét végén telefonon egyeztetett egymással Donald Trump amerikai elnök és Narendra Modi indiai miniszterelnök.

Judd Deere, a Fehér Ház szóvivője szerint a beszélgetés során a vezetők tárgyaltak a kulcsfontosságúnak vélt gyógyszerészeti alapanyagoknak, például a hidroklorokinnak a globális ellátórendszerben való szerepéről is.

A nemcsak malária, hanem olyan autoimmun betegségek, mint a lupusz vagy a reumatoid artritisz kezelésére is alkalmazott klorokin és hidroxiklorokin hatékonyságát vitatják, de egyre több helyen vetették be az Egyesült Államokban a koronavírus ellen. Szombati sajtótájékoztatóján Trump azt mondta, Újdelhi „komolyan fontolóra veszi” a hidroxiklorokinnak az Egyesült Államokba való exportját.

Indiában a fertőzöttek száma – a március 24-én meghirdetett háromhetes kijárási tilalom ellenére – elérte a 3350-et.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.