Az Amerikába érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie

Az elmúlt 14 napban Kínából érkező utasokat már szűrték a vírusra, és ezt a gyakorlatot terjesztik ki most más országokra is.

Forrás: MTI2020. 03. 01. 20:05
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-szűrés bővítését jelentette be vasárnap Donald Trump amerikai elnök a Twitteren.

Az elnök azt írta: a fertőzés szempontjából kockázatos országokból vagy ezen országok környékéről az Egyesült Államokba érkező utasok mindegyikének szűrésen kell átesnie a határátlépésnél.

Trump szombaton jelentette be, hogy azokban az országokban, ahol jelentős mértékű a koronavírus-fertőzés, kötelező szűrővizsgálatot vezetnek be az Egyesült Államokba indulók számára. A szűrés az Olaszországból, Dél-Koreából, Iránból és Kínából útra kelő utasokra vonatkozik.

Katie Miller, a koronavírussal kapcsolatos teendők koordinálásával megbízott Mike Pence amerikai alelnök szóvivője kifejtette, hogy Miller hozzátette: szükség esetén Olaszországon kívül más európai államokban is bevezetik a szűrést.

Az amerikai alelnök az NBC televízió Szemben a sajtóval című, szokásos vasárnapi politikai vitaműsorának adott interjújában arra figyelmeztetett: „több fertőzéses eset várható”. Ugyanakkor kitartott amellett, hogy alacsony a fertőzés kockázata az Egyesült Államokban.

Mike Pence bizakodó volt abban, hogy az Egyesült Államok felkészült a betegség elleni küzdelemre és – ahogyan fogalmazott – „túl lesz rajta”.

Elmondta azt is: az egészségügyi szakemberek most azon dolgoznak, hogy feltárják, hogyan fertőződött meg az új típusú koronavírus-fertőzésben elsőként meghalt amerikai állampolgár. Egy ötvenes éveiben járó, meg nem nevezett férfiról van szó, aki az északnyugati Washington államban halt bele a betegségbe szombaton. A napvilágra került információk szerint más, komoly betegsége is volt.

Vasárnap bejelentették a keleti parti Rhode Island állam első koronavírusos megbetegedését is. Az Egyesült Államokban ezzel 72-re emelkedett az új típusú koronavírusos fertőzéssel diagnosztizáltak száma.

Alex Azar, a humán erőforrásokért és egészségügyért felelős miniszter az ABC televízió Ez a hét című vasárnapi műsorában arról tájékoztatott, hogy jelentős mértékben megnövelték a teszteket. Eddig 3600 emberen végeztek szűrővizsgálatot – mondta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.