Az EP vizsgálja Puigdemonték mentelmi jogát

Az Európai Parlament megkezdte a katalán szakadár vezetők mentelmi jogának visszavonására irányuló spanyol kérelem vizsgálatát. Eközben a spanyol legfelsőbb bíróság Carles Puigdemont és Antoni Comín kiadatását kéri.

Magyar Nemzet
2020. 01. 17. 7:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A spanyol hatóságok kérelmet nyújtottak be az Európai Parlamenthez (EP) Carles Puigdemont és Antoni Comín mentelmi jogának visszavonására, hogy folytatni tudják a Spanyolországban megkezdett eljárást.

A kérelmet a házszabály szerint az illetékes testülethez, a jogi ügyek parlamenti szakbizottságához továbbítottuk – jelentette be tegnap Ewa Kopacz, az EP plenáris ülésének délelőtti ülésszakát vezető alelnök az MTI szerint. A spanyol legfelsőbb bíróság múlt pénteken hivatalosan kezdeményezte az Európai Parlamentnél Carles Puigdemont volt katalán elnök és leváltott kormányának egykori egészségügyi tanácsosa, Antoni Comín képviselői mentelmi jogának felfüggesztését, mert a két politikus kiadását kéri Belgiumtól.

Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Puigdemont és Comín mandátumát hétfőn ismerte el az Európai Parlament, miután az Európai Bíróság decemberben kimondta: az EP-választásokon mandátumot szerzett politikusok mentelmi joga a megválasztásuk pillanatától érvényes, felfüggesztését hivatalosan kérelmezni kell az Európai Parlamentnél. Puigdemont és Comín a Euronews hírportál szerint rendszeresen megjelennek az újságírók előtt azóta, hogy átvették parlamenti belépőjüket.

Állítják: a katalán függetlenségi mozgalom régóta várja, hogy az Európai Parlamentbe jutott politikusaik aktívan tegyenek Katalónia függetlenné válásáért. A katalán ügy euró­pai üggyé vált, fogalmazott Puigdemont a nemzetközi sajtó előtt. Madrid álláspontja ugyanakkor továbbra is az, hogy a katalán függetlenségi törekvések sértik Spanyolország integritását, ezért volt alkotmányellenes a 2017-es népszavazás.

A katalán parlament tagja, Jordi Vilanova egyidejűleg emlékeztetett rá, hogy Oriol Junqueras volt katalán elnökhelyettesnek is az EP-ben kellene ülnie, hiszen őt is európai parlamenti képviselőnek választották, de spanyol őrizetben van a spanyol legfelsőbb bíróság döntésének értelmében.

Pedig az Európai Bíróság decemberi ítéletében azt is leszögezte, hogy Oriol Junqueras EP-képviselői mentelmi joga érvényben volt, amikor októberben a spanyol legfelsőbb bíróság börtönbüntetésre ítélte őt.

Az Európai Bíróság egyúttal Junqueras azonnali szabadlábra helyezésére szólította fel a spanyol hatóságokat. Puigdemont Spanyolországnak való kiadatásáról február 3-án hoz ítéletet a belga bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.