Az Északi Áramlatot bírálta Mike Pence Varsóban

Az alelnök – aki Mateusz Morawiecki kormányfővel is találkozott – a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések kapcsán tartózkodik a lengyel fővárosban.

Magyar Nemzet
2019. 09. 03. 16:18
DUDA, Andrzej; PENCE, Mike
Kézfogás Andrzej Dudával. Közös cél Moszkva távol tartása Fotó: MTI/AP/Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai alelnök szerint Oroszország meg akarja osztani a nyugati szövetségeseket az energiapolitikájával; erről Mike Pence hétfőn Varsóban, Andrzej Duda lengyel elnökkel tartott közös sajtóértekezletén beszélt. Az alelnök – aki Mateusz Morawiecki kormányfővel is találkozott – a második világháború kitörésének 80. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezések kapcsán tartózkodik a lengyel fővárosban. Ezzel Donald Trump elnököt helyettesíti, aki a Floridát fenyegető Dorian hurrikánra hivatkozva halasztotta el lengyelországi látogatását, de Pence hétfőn nem zárta ki, hogy Trump még az ősszel ellátogat Varsóba.

Kézfogás Andrzej Dudával. Közös cél Moszkva távol tartása
Fotó: MTI/AP/Petr David Josek

– Moszkva meg akarja osztani szövetségünket, felhasználva ehhez olaj- és gáztartalékait – fogalmazott Pence, hozzátéve, Trumppal együtt ő is hálás, amiért Lengyelország bátran szembeszegül a balti-tengeri Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésével. Az alelnök a távirati iroda jelentése szerint kifejtette ugyanakkor: Németországot viszont nem zavarja az Oroszországtól való energiafüggőség, nyitott az Északi Áramlat mindkét vonalának projektjére.

A védelmi együttműködés kapcsán az amerikai alelnök megerősítette: a júniusi amerikai–lengyel nyilatkozat értelmében Washington bővíti lengyelországi katonai jelenlétét. – Ez világos jelzés, hogy szerepvállalásunk a térség biztonsága érdekében töretlen – húzta alá. Duda elmondta: számít rá, hogy még idén aláírják erről a végleges megállapodást. – Elmondtam Duda elnöknek, hálásak vagyunk a lengyelországi jogállamiság megerősítéséért tett erőfeszítéseiért – mondta Pence újságírói kérdésre a jogállamisággal kapcsolatban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.