Újraindulhat a légi forgalom Budapest és Moszkva között

A magyar kormány által bejelentett beutazási korlátozások értelmében hazánk megnyitja a határait az Oroszországból érkező magyar és uniós állampolgárok előtt szerdától. Az újranyitás egybeesik az orosz nemzetközi légi forgalom szerdai újraindulásával, így várhatóan hamarosan ismét lesz rendszeres Moszkva–Budapest járat. Habár a járványnak még közel sincs vége Oroszországban, szakértők szerint az ország túl van a nehezén, május óta az új esetek száma folyamatosan csökken. Bejutni sem lesz olyan egyszerű: a Magyarországra látogatókra két hét kötelező karantén vagy két koronavírusteszt elvégzése vár.

Bendarzsevszkij Anton
2020. 07. 13. 16:42
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárga minősítést kapott Oroszország a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által vasárnap bejelentett új rendszer szerint. A magyar kormány által kidolgozott minősítés három kategóriába sorolja az országokat a koronavírus-járvány miatti kockázatok alapján: Oroszország sárga színkódot kapott, ami azt jelenti, hogy a rendszer szerdai indulásával Magyarország megnyitja a határait az Oroszországból érkező magyar és uniós állampolgárok előtt. A határ átlépésekor kötelező orvosi vizsgálaton kell átesni, és amennyiben nem áll fenn a Covid–19-megbetegedés gyanúja, a látogatóknak 14 napos karanténba kell vonulnia. Az előtte lévő öt napban, 48 óra különbséggel elvégzett két negatív teszt megléte kiválthatja a kötelező karantént.

A Magyarország által bejelentett enyhítés egybeesik az orosz légi forgalom szerdai újraindulásával: a Tatjana Golikova orosz miniszterelnök-helyettes által bejelentett intézkedések szerint a helyi légitársaságok ismét repülhetnek a százezer lakosra vetített legfeljebb negyven aktív megbetegedést számláló országokba. Egyelőre nincs információ a konkrét járatokról, de mivel Magyarország a számok alapján bőven a biztonságos országok között van, várhatóan a Budapest és Moszkva közötti légi forgalom is megindulhat. Oroszországban a napi új megbetegedések száma még mindig magas, de május 11. óta folyamatosan csökken – a májusi csúcsponton több mint napi tizenegyezer új esetet regisztráltak, hétfőn ez a szám 6537 beteg volt. Az orosz hatóságok szerint átestek a járvány nehezén, június óta fokozatosan került sor a belföldi korlátozások feloldására.

Magyarország eközben szigorítja a beutazást Ukrajna irányából: Kijev vörös színkódot kapott, ami azt jelenti, hogy beutazási célként a határt kizárólag magyar állampolgárok léphetik át a fent említett procedúra betartásával. Ukrán állampolgárok jelenleg csupán 23 országba utazhatnak be, többek között Szerbiába, Nagy-Britanniába, Belaruszba vagy Törökországba. Ukrajnában a fertőzések száma az elmúlt egy hétben újra emelkedni kezdett, a kormány a járvány második hullámától tart.

Hétfőn 612 új esetet regisztráltak, jelenleg az országban 26 232 aktív megbetegedést tartanak számon.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.