Az Európai Bíróság nem kommentálja nemzeti bíróságok ítéleteit

A német alkotmánybíróság által május 5-én hozott, az Európai Központi Bank programjára vonatkozó ítélettel kapcsolatban az Európai Unió luxembourgi központú bírósága pénteken kiadott közleményében azt nyilatkozta, az intézmény szervezeti egységei soha nem fűznek észrevételt a nemzeti bíróságok által hozott ítéletekhez.

2020. 05. 08. 15:51
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német alkotmánybíróság kedden kihirdetett ítéletében három hónapos határidőt szabott az Európai Központi Banknak arra, hogy indokolja meg a 2015-ben hirdetett, a gazdaság élénkítését támogatni hivatott kötvényvásárlási programját, vagy a német jegybank a továbbiakban nem vehet részt benne.

Az Európai Unió Bírósága közleményében arra emlékeztetett, hogy állandó ítélkezési gyakorlata szerint az uniós bíróság által előzetes döntéshozatal keretében hozott ítélet kötelező a tagállami bírósággal szemben az alapjogvita elbírálása során.

Annak érdekében, hogy biztosított legyen az uniós jog egységes alkalmazása, a tagállamok által e célból létrehozott bíróság egyedüliként rendelkezik hatáskörrel annak megállapítására, hogy valamely uniós intézmény aktusa ellentétes-e az uniós joggal. Az ilyen aktusok érvényességét illetően a tagállami bíróságok között fennálló nézetkülönbségek ugyanis veszélyeztethetnék az uniós jogrend egységességét, továbbá sérthetnék a jogbiztonságot.

A tagállamok egyéb hatóságaihoz hasonlóan a bíróságok is kötelesek biztosítani az uniós jog teljes körű érvényesülését. Csak így lehetséges, hogy az Európai Unión belül biztosított legyen a tagállamok egyenlősége – húzták alá.

Az intézmény tartózkodni fog attól, hogy e kérdésben bármilyen további nyilatkozatot tegyen – tette hozzá az uniós bíróság.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.