Az Iszlám Állam vállalta a nigériai Borno kormányzójának konvoja elleni merényletet

Az Iszlám Állam terrorszervezet jelentkezett szerdán az északkelet-nigériai Borno állam kormányzójának gépkocsikonvoja elleni merénylet elkövetőjeként.

Forrás: MTI2019. 02. 14. 8:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A dzsihadista szervezet a szócsöveként szolgáló Aamák „hírügynökség” felületén keresztül reklámozta magát a kedden történt támadás végrehajtójaként.

Saját állításuk szerint legalább 42 embert öltek meg. A Reuters hírügynökségnek korábban nyilatkozó helyi források ugyanakkor három és tíz közé tették a halottak számát, hozzátéve, hogy az áldozatok egy részét a dzsihadisták lefejezték.

Kashim Shettima kormányzó az állam székhelyéről, Maiduguriból tartott egy kampányrendezvényre Gamboru településre, amikor támadás érte konvoját. Nem voltak arra utaló értesülések, hogy a kormányzó megsebesült volna.

Nigériában szombaton tartanak parlamenti és elnökválasztást. Muhammadu Buhari hivatalban lévő államfő megfigyelők szerint szoros küzdelemre számíthat fő kihívójával, Atiku Abubakar üzletemberrel és volt alelnökkel szemben. A bornói kormányzó, Shettima a kormányzó párt politikusa.

Nigéria északkeleti, főként muszlimok lakta térségét csaknem egy évtizede rettegésben tartja a Boko Haram. Az Iszlám Állam dzsihadista terrorszervezetnek hűséget fogadó fegyveres csoport 2009 óta küzd egy iszlám alapokon nyugvó állam megteremtéséért, s az elmúlt években több támadást hajtott végre a szomszédos Kamerunban, Csádban és Nigerben is. Tevékenysége miatt az érintett országokban több mint 30 ezren vesztették életüket, és mintegy 2,5 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.