Az RMDSZ kitart a román kormányfő mellett

Kelemen Hunor szerint a koalíció nem engedhet meg magának egy nagyobb feszültséget, konfliktust.

MTI
2021. 04. 19. 22:10
null
Reformokat ígért Florin Cîțu miniszterelnök Fotó: DANIEL MIHAILESCU Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Kelemen Hunor szerint a koalíció nem engedhet meg magának egy nagyobb feszültséget, konfliktust.

Eredménytelenül zárult hétfőn a bukaresti jobbközép kormánykoalíció vezetőinek első válságtanácskozása: az USR PLUS továbbra is a liberális miniszterelnök menesztését követeli, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azonban kiállt Florin Citu mellett. Az USR PLUS szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Citu hozzájárulásuk nélkül váltotta le egyik miniszterüket, de sajtóértesülések szerint már azzal is megelégednének, ha elérnék, hogy a miniszterelnök csak a koalíció jóváhagyásával alakíthassa át kormányát.

A PNL és az RMDSZ a jelek szerint nem fogadja el a miniszterelnök jogkörének korlátozását, mondván, hogy a kormányfő alkotmányos joga a miniszterek visszahívásáról dönteni. A PNL és az USR PLUS vezetői távozáskor nem nyilatkoztak érdemben az ülésterem bejáratát négy órán keresztül őrző újságíróknak.

Kelemen Hunor annyit mondott: a PNL–USR PLUS–RMDSZ-koalíció alig négy hónapja alakult, nem engedhet meg magának egy nagyobb feszültséget, konfliktust. Az RMDSZ elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a kormánykoalíció el tudja kerülni egy komoly politikai válság kialakulását.

Florin Citu sem árult el részleteket a koalíciós tárgyalásról, de a Digi 24 hírtelevíziónak kifejtette: a maga részéről folytatni akarja a munkát, a koalíciós partnerekkel közösen meg akarja valósítani azokat a célkitűzéseket és reformokat, amelyeket a kormányprogramba foglaltak. Hozzátette: az ország partnerei és a külföldi befektetők egyértelmű jelét adták annak, hogy bíznak a decemberi választások nyomán alakult koalíciós kormányban.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy – ügyvivő egészségügyi miniszterként – elrendelte egy szakértői bizottság megalakítását, amely kivizsgálja, valósak-e a koronavírusos elhalálozási statisztikákban szereplő adatok. Citut és a PNL-t pénteki sajtóértekezletén vádolta meg az egészségügyi tárca éléről leváltott Vlad Voiculescu azzal, hogy valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról.

A kormányfő elutasította és felelőtlennek minősítette Voiculescunak a – vírustagadó összeesküvés-elméleteket tápláló, a szociáldemokrata ellenzék által azonnal felkapott és a kormány támadására kihasznált – vádaskodását, de azt ígérte: kivizsgálják, hogy volt-e bármilyen alapja. Citu megismételte: arra vár, hogy az USR PLUS új tisztségviselőt javasoljon az egészségügyi miniszteri posztra. A koalíciós vezetők kedden folytatják az egyeztetést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.