Keresés
Magyar Nemzet
2021. május 14., péntek, Bonifác napja
HÍR TV – HÁTTÉRKÉPA globalizmus a társadalmi rendet szétrombolja.
Külföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/kulfold/az-rmdsz-kitart-a-roman-kormanyfo-mellett-9683543/

Az RMDSZ kitart a román kormányfő mellett

Eredménytelenül zárult hétfőn a bukaresti jobbközép kormánykoalíció vezetőinek első válságtanácskozása: az USR PLUS továbbra is a liberális miniszterelnök menesztését követeli, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) azonban kiállt Florin Citu mellett. Az USR PLUS szerint nem maradhat következmények nélkül, hogy Citu hozzájárulásuk nélkül váltotta le egyik miniszterüket, de sajtóértesülések szerint már azzal is megelégednének, ha elérnék, hogy a miniszterelnök csak a koalíció jóváhagyásával alakíthassa át kormányát.

A PNL és az RMDSZ a jelek szerint nem fogadja el a miniszterelnök jogkörének korlátozását, mondván, hogy a kormányfő alkotmányos joga a miniszterek visszahívásáról dönteni. A PNL és az USR PLUS vezetői távozáskor nem nyilatkoztak érdemben az ülésterem bejáratát négy órán keresztül őrző újságíróknak.

Kelemen Hunor annyit mondott: a PNL–USR PLUS–RMDSZ-koalíció alig négy hónapja alakult, nem engedhet meg magának egy nagyobb feszültséget, konfliktust. Az RMDSZ elnöke kifejezte meggyőződését, hogy a kormánykoalíció el tudja kerülni egy komoly politikai válság kialakulását.

Florin Citu sem árult el részleteket a koalíciós tárgyalásról, de a Digi 24 hírtelevíziónak kifejtette: a maga részéről folytatni akarja a munkát, a koalíciós partnerekkel közösen meg akarja valósítani azokat a célkitűzéseket és reformokat, amelyeket a kormányprogramba foglaltak. Hozzátette: az ország partnerei és a külföldi befektetők egyértelmű jelét adták annak, hogy bíznak a decemberi választások nyomán alakult koalíciós kormányban.

A kormányfő azt is bejelentette, hogy – ügyvivő egészségügyi miniszterként – elrendelte egy szakértői bizottság megalakítását, amely kivizsgálja, valósak-e a koronavírusos elhalálozási statisztikákban szereplő adatok. Citut és a PNL-t pénteki sajtóértekezletén vádolta meg az egészségügyi tárca éléről leváltott Vlad Voiculescu azzal, hogy valótlan adatokat közölnek a koronavírusban elhunytak számáról.

A kormányfő elutasította és felelőtlennek minősítette Voiculescunak a – vírustagadó összeesküvés-elméleteket tápláló, a szociáldemokrata ellenzék által azonnal felkapott és a kormány támadására kihasznált – vádaskodását, de azt ígérte: kivizsgálják, hogy volt-e bármilyen alapja. Citu megismételte: arra vár, hogy az USR PLUS új tisztségviselőt javasoljon az egészségügyi miniszteri posztra. A koalíciós vezetők kedden folytatják az egyeztetést.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Karácsony és az angol

Karácsonynak diplomája se lehetne a mai szabályok szerint
Az idegen nyelvek ismerete évtizedes elvárás a magyar felsőoktatásban, de nyelvtudásban több tízezer érettségiző is lekörözi Budapest első emberét.

VILÁGJÁRVÁNY-VÉDEKEZÉS

Orbán Viktor személyesen fejezte ki nagyrabecsülését Karikó Katalinnak
A találkozón a kutatóbiológus személyes életútjáról, az mRNS-alapú vakcinák kifejlesztéséről és az oltás fontosságáról is szó esett.

Fake News

HVG-álhír: nincs benne a portói nyilatkozatban a „gender equality”
A balliberális lap tévesen idézte a dokumentumot, amelyben valójában a magyarok által támogatott kifejezés szerepel.

Poszt-trauma

Jakab Péter komolyan kezdhet félni
Már beindult a daráló.

Poszt-trauma

Beszéljünk az angolnyelv-tudásról!
A túloldali politikacsináló propagandistáknál személyfüggő a beszédkészség szükségessége.

Poszt-trauma

Az Economistban Karácsony Gergely már átvágta a határzárat
Ideje befejezni a sumákolást, a kettős beszédet, és színt vallani kerítésügyben.

Aktuális

Máriapócsról indult a Kárpát-medencét bejáró kerékpáros túra ötlete
Mindenki az erőnléte, ideje és kedve szerint keresheti fel a vártúra desztinációit.

Fricz Tamás blogja

A pedofilgyanús Foucault, avagy számít-e az erkölcs a szakmai teljesítmény megítélésénél?
Előrebocsátom: nem hiszem, hogy tökéletesen megválaszolható a kérdés. 
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!