Feladta elnöki ambícióit Bernie Sanders

Felfüggesztette a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott kampányát Bernie Sanders.

Magyar Nemzet
2020. 04. 08. 19:04
U.S. Democratic presidential candidate Bernie Sanders addresses news conference in Burlington, Vermont
Kijáratot jelző tábla a szenátor egyik rendezvényén. Itt a vége Fotó: Lucas Jackson Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Felfüggesztette a Demokrata Párt elnökjelöltségéért folytatott kampányát Bernie Sanders; a 78 éves vermonti szenátor szerdán jelentette be döntését a kampánya munkatársainak tartott telekonferencián. Noha hivatalosan a felfüggesztés kifejezést használják, az amerikai elnökválasztási kampányok kontextusában ez azt jelenti: a párt országos konvencióján augusztusban minden bizonnyal Joe Biden, Barack Obama egykori alelnöke nyeri el az elnökjelöltséget s lesz ezzel Donald Trump elnök vetélytársa a novemberi választáson.

Kijáratot jelző tábla a szenátor egyik rendezvényén. Itt a vége
Fotó: Reuters

A demokrata előválasztási küzdelem egyre inkább kiüresedett, miután Biden – aki mindössze egy évvel fiatalabb Sandersnél – márciusra szinte behozhatatlan előnyre tett szert, közben pedig a koronavírus-járvány az egész versengést a háttérbe szorította. Az Egyesült Államokban szerdán a félmillióhoz közelített a Covid–19-járványban megfertőzöttek száma, az elhunytaké pedig meghaladta a 14 ezret. Számos államban elhalasztották az immár okafogyottá vált előválasztásokat, Wisconsinban azonban, a kórral is dacolva, megtartották.

Helyszíni beszámolók szerint a középnyugati szövetségi államban kedden tömött sorokban várakoztak az emberek az előválasztásokon, miután a helyi legfelsőbb bíróság előző nap semmisnek mondta ki a kormányzó rendelkezését a választások elhalasztásáról – írta a távirati iroda. Demokraták azt szorgalmazták, hogy halasszák el a választásokat, vagy hosszabbítsák meg a levélben történő szavazás határidejét, azonban a republikánus többségű wisconsini kongresszus ellenállásába ütköztek. Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház demokrata párti elnöke szégyenletesnek nevezte az előválasztások megtartásáról szóló döntést; szerinte ez aláássa a demokráciát. A wisconsini elővoksolás azt a dilemmát jelentette a választóknak, hogy – tekintettel a vírusra – elmenjenek-e voksolni, veszélybe sodorva ezzel egészségüket, vagy otthon maradjanak.

A szerdára virradóra közölt amerikai adatok arról tanúskodnak: április első hetében drasztikusan nőtt a megbetegedések és a halálozások száma az Egyesült Államokban, és Kalifornia, valamint New York mellett Illinois-ban, Connecticutben, New Jerseyben, Floridában és Louisianában a legrosszabb a helyzet.

A koronavírus-járvány elleni intézkedéseket összehangoló kormányzati munkacsoport orvos tagjainak előrejelzése szerint a járvány új epicentrumainak kialakulására lehet számítani Coloradóban és a fővárosban, Washingtonban is. Peter Navarro, a Fehér Ház egyik főtanácsadója még januárban feljegyzést készített, amelyben arra figyelmeztetett: a járvány kétmillió amerikai életét követelheti és hatezermilliárd dollárba kerülhet az elvonulása utáni gazdasági talpra állás. Trumpot szerdára virradóra megkérdezték Navarro feljegyzéséről, de az elnök azt válaszolta, nem ismeri, és ha tudatában is lett volna, akkor sem kezelné másként a kialakult helyzetet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.