Bibliai mértékű természeti csapás sújtja Iránt

Kétszázezer hektáron került veszélybe a termés, több milliárd dolláros kár keletkezhet a nemzetgazdaságban.

2020. 05. 23. 12:54
Desert locusts are seen on a tree at a ranch near the town on Nanyuki in Laikipia county
AFRICA-LOCUSTS/ Fotó: Baz Ratner Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétszázezer hektáron került veszélybe a termés Iránban, miután szokatlanul heves sáskajárás sújtott le a közép-keleti országra. A bibliai jellegű természeti csapás Irán 31 tartománya közül hétben tapasztalható, a pakisztáni határtól egészen a délnyugati területekig, az Irakkal közös határig. A helyzet kezelésére a hadsereget is bevetették, hogy a nehezen megközelíthető helyekre is el tudjanak jutni a szakemberek. Az ENSZ élelmezésügyi intézete, a FAO kétszázezer dolláros gyorssegélyt nyújtott Iránnak. Mohammad Reza Mir, az iráni földművelésügyi minisztérium szóvivője ugyanakkor jelezte, a probléma várhatóan súlyosbodni fog, akár egymillió hektáron is elpusztíthatják a sáskák a termést, amely több milliárd dolláros kárt okoz a nemzetgazdaságnak.

Fotó: Reuters

A sáskajárás nem újdonság a sivatagos vidékeken, épp ezért tapasztalatuk is van az ott élőknek, hogyan kell kezelni a sok milliárd éhes rovar vonulását. Tavaly ötszázezer hektáron pusztították el a termést a sáskák, ám megmaradtak a délkeleti területeken, nem vonultak át egészen Irakig. Az elmúlt év végén kezdődött számos helyen a szokatlanul vad sáskajárás, Afrika keleti területein Kenya, Etiópia, Eritrea, Dzsibuti és Szomália is megszenvedte a rovarok támadását, de a rajok eljutottak egészen Ugandáig és Tanzániáig is. A tavaly őszi sáskák petéiből most kelnek ki az újabb rovarok, az ellenük használt permetezőszereket azonban csak külföldről tudják beszerezni az érintett országok. Ez pedig néhány esetben lehetetlen a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozások következtében, s mire megérkezhetnek a szállítmányok és azokat el tudják juttatni az érintett területekre, valószínűleg már késő lesz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.