Biden: Putyin nem akar hidegháborút az Egyesült Államokkal

Az amerikai elnök szerint az orosz államfő tettei miatt csökken országa tekintélye a nemzetközi porondon.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 16. 21:13
US-Russia summit in Geneva
epa09276600 US President Joe Biden (? L) and Russian President Vladimir Putin (? R) during their meeting at the US - Russia summit at the Villa La Grange, in Geneva, Switzerland, 16 June 2021. EPA/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT Fotó: MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Vlagyimir Putyin orosz elnök nem akar újabb hidegháborút az Egyesült Államokkal

– mondta Joe Biden a genfi orosz–amerikai csúcstalálkozót követő sajtóértekezletén szerdán. Az amerikai elnök megerősítette orosz kollégája szavait, miszerint konstruktív légkörben zajlottak a tárgyalások, amelyek a mélypontra jutott kétoldalú kapcsolatok javítását szolgálták. Biden szerint van kilátás az orosz–amerikai kapcsolatok javítására. Megjegyezte: nincs gondja azzal, hogy üzleteljen Oroszországgal, ameddig Moszkva követi a nemzetközi normákat. Az amerikai elnök azonban a találkozót követő, külön megtartott sajtótájékoztatón hozzátette:

az orosz államfő tettei miatt csökken országa tekintélye a nemzetközi porondon, miközben Oroszország kétségbeesetten igyekszik, hogy biztosítsa nagyhatalmi helyzetét.

Joe Biden arról is tájékoztatta Vlagyimir Putyint, hogy az Egyesült Államok válaszol minden lépésre, amely Washington vagy szövetségesei alapvető érdekei ellen irányul.

Joe Biden és Vlagyimir Putyin Genfben . Fotó: EPA/Mikhail Metzel

Az amerikai elnök átadott az orosz vezetőnek egy listát 16 meghatározott létesítményről, amelyek az energiaszektortól a vízellátásig terjedtek. Mint mondta: jelezte Putyinnak, hogy ezek a kritikus infrastruktúrák érinthetetlenek, legyen szó kibertámadásról vagy egyébről. Moszkva és Washington úgy döntött, hogy a hekkertámadások miatti aggodalmak eloszlatása érdekében konzultációkat kezdenek a kiberbiztonságról. Az egyeztetések célja egyebek között a konkrét esetek megbeszélése és a tabunak számító célpontok meghatározása lesz.

Joe Biden azt is elmondta, hogy továbbra is megingathatatlanul elkötelezett Ukrajna szuverenitása mellett, illetve az emberi jogok oroszországi helyzetéről is tárgyalt az orosz államfővel. Kiemelte: ezekben az esetekben nem arról van szó, hogy politikája Oroszország ellen irányul, hanem az amerikai nép identitásáról.

– Arról van szó, akik vagyunk – húzta alá Biden.

– Hogy lehetnék az Egyesült Államok elnöke úgy, hogy nem szólalok fel az emberi jogok megsértése ellen?

– tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.