Biztonsági vészhelyzetet hirdettek Barcelonában

Katalónia fővárosa, ahova évente 32 millió turista érkezik, nem tudja kezelni a megszaporodó erőszakos bűncselekményeket.

Zetelaki Réka
2019. 08. 17. 16:00

Katalónia fővárosa, ahova évente 32 millió turista érkezik, nem tudja kezelni a megszaporodó erőszakos bűncselekményeket.

Biztonsági válsághelyzet áll fenn Barcelonában, ismerte el Ada Colau, a város polgármestere (képünkön) a héten az ABC spanyol napilap szerint. Katalónia fővárosa, ahova évente 32 millió turista érkezik, nem tudja kezelni a megszaporodó erőszakos bűncselekményeket. – Azon vagyunk, hogy orvosoljuk a helyzetet – nyilatkozta Albert Batlle, a biztonságáért felelős polgármester-helyettes nem sokkal azután, hogy tegnap reggel újabb tragédia történt. Hajnalban két incidens miatt is hívták a rendőrséget: az egyikben nagyobb harc bontakozott ki, több sebesültet szállítottak kórházba, a másikban egy késes rablás során életét vesztette egy 47 éves dominikai férfi. A hír nem sokkal azután jelent meg, hogy helyi rendőrök elismerték, nem tudják garantálni a turisták épségét Barcelona fő látványossága, a Sagrada Família közelében.

Az „arma blanca”, vagyis a fehéren csillogó fegyver, a kés egyre gyakoribban fordul elő a katalán hírekben. A hatóságok szerint az erőszakos támadások többnyire éjszaka történnek, szóváltások nyomán. Idén már 13 embert öltek meg, meghaladva a tavalyi évben történt összes gyilkosság számát. Csak júliusban és augusztusban nyolcan haltak meg, többen pedig komolyan megsérültek késelések során. Katalóniában összességében is megnőtt az erőszakos halálok száma: míg tavaly egész évben 44 ilyen történt, idén augusztus közepéig már 47 ember vesztette életét. Sokat elárul a Twitter közösségi oldalon működő BCN Helpers közösségi platform népszerűsége is, amelyen civilek tudósítanak az általuk látott, érzékelt bűncselekményekről, figyelmeztetve a közösséget.

Politikai vitát is generált a bűncselekmények számának növekedése, cselekvésre késztetve a tartomány vezetését. A rendőrségi erőket már a nyár elején megerősítették több ponton, kiemelten az éjszakai szórakozóhelyek környékén, ahol gyakoribbak voltak a verekedések. Most további 300 emberrel növelik a helyi rendőség, vagyis a Mossos d’Esquadra létszámát, bár a polgármester szerint „ez még nem elég”. Albert Batlle egyébként azzal védekezett egy interjúban: „Barcelona továbbra is biztonságos városnak számít Párizshoz, Londonhoz vagy Rómához viszonyítva.”

Közben Spanyolország legnagyobb lapjai arról is tudósítottak, hogy az illegális bevándorlás aránya 39 százalékkal nőtt a tavalyi évhez képest. Elérte idén a 18 ezres számot, ezzel második helyen áll Görögország mögött, ahová 28 ezren érkeztek idén. Mióta Olaszország lezárta a kikötőit, a spanyol partok váltak a Földközi-tengeren érkezők célpontjává.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.