Bojkott követi Brunei drákói törvényeit

A nemzetközi felháborodás ellenére is életbe léptették Bruneiben a héten az új, az iszlám jogon (saría) alapuló büntető törvénykönyvet.

2019. 04. 07. 9:50
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzetközi felháborodás ellenére is életbe léptették Bruneiben a héten azt az új, az iszlám jogon (saría) alapuló büntető törvénykönyvet, amely halállal – például megkövezéssel – bünteti a homoszexualitást és a házasságtörést, a tolvajlást pedig végtagamputálással torolja meg. A délkelet-ázsiai abszolút monarchiát 1967 óta irányító Hassanal Bolkiah szultán a törvény hatálybalépésének napján elmondott beszédében konkrét utalást ugyan nem tett a szigorításokra, de hangsúlyozta az iszlám megerősítésének szükségességét.

– Szeretném látni, hogy az iszlám tanításai megerősödnek az országban – nyomatékosította a több mint 51 éve hatalmon lévő vezető, aki – az ország rendkívül gazdag kőolaj- és földgázkészletének köszönhetően – egyben a világ egyik leggazdagabb embere.

Az új szigor bevezetését a szultánság egyébként már 2013-ban bejelentette, de a részletek kidolgozása, illetve emberjogi szervezetek tiltakozása miatt mostanáig húzódott a törvénykönyv életbelépése. Az iszlám törvénykezés szintén nem új keletű a Borneó szigetén található, Malajzia által körülölelt miniállamban. Hassanal Bolkiah az iszlám országonként eltérően értelmezett saría rendelkezéseit még 2014-ben vezette be Brunei jogrendjébe a vallás befolyásának erősítése érdekében, szintén nemzetközi bírálatok kereszttüzében.

A törvénykönyv mostani szigorítása ellen jogvédő szervezeteken és politikusokon kívül olyan hírességek is tiltakoztak, mint George Clooney amerikai színész és Elton John brit énekes. Előbbi például a szultán tulajdonában álló The Brunei Investment Company luxusszállói – például a Los Angeles-i Beverly Hills Hotel, a londoni Dorchester és a párizsi Plaza Athénée – bojkottjára szólított fel.

Az ENSZ szintén élesen bírálta az országot a drákói szigorú büntető törvénykönyv miatt, az emberi jogok jelentős sérelmének tartva azt is, hogy az új törvény szerint halállal lakolhatnának nemcsak az erőszaktevők, hanem a rablók és Mohamed próféta becsmérlői is, az abortuszért pedig nyilvános megkorbácsolás járna. A homoszexuálisokat egyébként Brunei­ben régóta hátrányos megkülönböztetés éri, korábban akár tíz év börtönbüntetés járt az azonos neműek nemi kapcsolatáért. A mostani szigorú szabályozás már a gyerekekre is vonatkozik.

A miniállam lakosságának egyébként kétharmada muszlim, de buddhisták és keresztények is viszonylag jelentős számban élnek az országban. A Forbes amerikai üzleti magazin által 2012-ben a világ ötödik leggazdagabb államaként jegyzett Bruneiben ugyanakkor a helyiek olyannyira hozzászoktak az évtizedek óta rendkívül szigorú – külföldi turistákra egyaránt érvényes – törvényekhez, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs bűnözés a monarchiá­ban. Halálbüntetést például legutóbb 1957-ben hajtottak végre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.