Brüsszel aggódik, a brit zárlat részleges felfüggesztését kéri

Órákon belül egyezség születhet Nagy-Britannia és Franciaország között az áruforgalom folytatásáról, miközben kedden az angliai Dovernél már több ezer kamion torlódott fel a koronavírus szigetországban megjelent mutációja miatti utazási korlátozások nyomán. Az angol élelmiszerláncok attól tartanak, hogy karácsonyra egyes importtermékekből hiány állhat elő. Az Európai Bizottság közben arra kérte a tagállamokat, hogy az ünnepekre való tekintettel csak az ésszerű mértékű korlátozásokat tartsák fenn. Közben a brexittárgyalások ismét az utolsó utáni percben járnak: Michel Barnier szerint még adnak egy utolsó esélyt a britekkel való megegyezésnek.

2020. 12. 22. 17:22
null
Tábla hirdeti az angliai Doverben: zárva a francia határ. 2020. december 19. Forrás: AP hírügynökség
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brexitmegállapodás és az új koronavírus-variáns ügyében is felcsillant a remény kedden. A britek és a franciák sajtóhírek szerint megállapodtak abban, hogy

közvetlenül karácsony előtt nem szünetelhet tovább a személy- és áruforgalom a szigetország és a kontinens között, emiatt már szerdától tesztelni kezdik a kamionsofőröket, mégpedig a hadsereg segítségével.

A brit közszolgálgató, a BBC értesülései szerint az angliai Kent megye M20-as autópályáján, Franciaország irányába kedd délután több mint 1500 kamion várakozott, miután hétfőn Párizs is korlátozta a brit szigetek felől történő belépést a koronavírus gyorsan terjedő, Angliában felismert mutációja miatt. E sorok írásakor a világ több mint ötven országa – köztük hazánk – zárta le a határt a Nagy-Britanniából érkezők előtt, ezen felül pedig több tucat olyan országról tudni, amely szigorúbb egészségügyi protokollt vezetett be az angliai események nyomán.

A vírusvariánst valóban Angliában detektálták először és nagyobb mennyiségben, már Belgiumban, Hollandiában, Olaszországban, illetve a királyság más részein, Skóciában és Walesben is azonosították.

Tábla hirdeti az angliai Doverben: zárva van a francia határ. 2020. december 22.
Fotó: AP hírügynökség

Szintén kedden megerősített sajtóhír, hogy Emmanuel Macron francia elnök és Boris Johnson brit miniszterelnök hétfő este telefonon egyeztettek egymással, és mindketten rábólintottak a megoldásra, miszerint kötelező tesztelésnek vetik alá a szállítmányozásért felelős sofőröket.

Johnson egy még hétfő esti Facebook-bejegyzésben egyébként arra kérte a briteket, hogy ne rohanják meg az üzleteket, ugyanis sem a gyógyszerekből, sem az alapvető élelmiszerekből nincs hiány. A kormányfő tanácsát az interneten közzétett képsorok szerint a lakosság egy jelentős része nem fogadta meg: kedden már rengeteg üzletben álltak üresen a gyümölcsök, zöldségek és higiéniás termékek polcai.

Az egyik legnagyobb brit élelmiszer-kiskereskedelmi hálózat, a Sainsbury kedden megismételte, hogy bíznak a mielőbbi megállapodásban a brit és a francia kormányok között, ugyanis olyan termékek, mint a brokkoli, illetve a citrus- és salátafélék valóban importra szorulnak karácsony előtt. A Tesco áruházlánc ennél óvatosabb volt: ők arról tájékoztatták a vásárlókat, hogy az ünnepek végéig vannak tartalékok, így semmi ok a pánikra.

Franciaország irányából naponta háromezer zöldségekkel, gyümölcsökkel és növényekkel teli kamion érkezik Angliába. Ezek légi úton történő szállítása noha egészségügyi szempontból biztonságosabb, az jóval többe kerül és a mennyiség is korlátozottabb.

Brüsszel szerint a létfontosságú utaknak zöld jelzést kell adni

Az Európai Bizottság kedden iránymutatásokat tett közzé az uniós zárlatcunami miatt. Mint azt közölték,

a létfontosságú utakat igenis lehetővé kell tenni, így arra kérték az EU-országokat, hogy ne akadályozzák a brit és uniós állampolgárok ezreinek hazatérését az ünnepekre.

A közleményben kitértek arra is, hogy a szállítmányozókat mindenképp mentesíteni kell a szigorítások alól, így lehet ugyanis folyamatos a kontinens és Nagy-Britannia közötti élelmiszer-ellátás. Az EU-nak mindenesetre nincs kizárólagos kompetenciája a kérdésben, a határvédelem továbbra is tagállami kezekben van.

A britek pedig noha hivatalosan már nem tagjai az uniónak, az átmeneti időszak végéig, december 31-ig még vonatkoznak rájuk a szabad mozgás közösségi elvei – emlékeztetett a korlátozások feloldását szorgalmazva az EB, azt is megjegyezve: január elsejével már az uniós tanács harmadik országokra érvényes ajánlásai lehetnek iránymutatók.

Kiürült a londoni St. Pancras pályaudvar. 2020. december 22.
Fotó: EPA hírügynökség

Michel Barnier: Adunk egy utolsó lökést

A brexit ügyében a zárlattal párhuzamosan is tartott az alkufolyamat kedden. Michel Barnier, az uniós főtárgyaló az EU-országok nagyköveteivel történő egyeztetés előtt azt mondta, hogy adnak egy utolsó lökést a tárgyalásoknak, ám a felek valóban az utolsó utáni percben vannak.

Az egyenlő piaci versenyfeltételek kérdése mellett jelenleg a halászat jelenti a megegyezés fő akadályát. A londoni sajtó kedden, mindössze kilenc nappal a „végső” brexit előtt optimista hangot ütött meg: mint azt írták, Boris Johnson és Ursula von der Leyen hétfő este a halászati kvótákról alkudozott telefonon, a hívás pedig meglehetősen biztató kimenetelű volt.

Amennyiben a legfelsőbb szinteken sikerül is áttörést elérni, a brit és az uniós parlamenteknek (EP) még mindig ratifikálniuk kellene az alkut. Noha a brit képviselők már karácsonyi pihenésüket töltik, az EP pedig hivatalosan jelezte, hogy nincs ideje a normál esetben nagyon is átfogó ratifikációs folyamatra, uniós források szerint politikai akarat esetén még mindkét ház összeülhet az év végéig.

Diplomaták újabb, és már a sokadik időpontot, ezúttal szerda éjfélt adták meg a még teljesíthető brexithatáridőként.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.