Budapestre figyelnek

A választási eredmény arra kötelezi a kormánypártot, hogy a következő években kulcsfontosságú lépéseket tegyen a jóléti állam megteremtése felé – jelentette ki a Mateusz Morawiecki miniszterelnök.

2019. 10. 15. 10:36
Poland's parliamentary election in Warsaw
Elsöprő győzelmet ünnepelt a Jog és Igazságosság (PiS) párt és vezetője, Jaroslaw Kaczynski Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék nem volt képes az együttműködésre, és nem tudott valódi alternatívát felmutatni a választópolgároknak – így értékelték hétfőn a lengyel újságok az előző napi parlamenti választások eredményét. A szavazatok 99 százalékának feldolgozása után közölt részeredmények megerősítették az exit pollokat: a négy éve kormányon lévő nemzeti-konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) a voksok 43,76 százalékát szerezte meg, hat százalékpontot javítva előző eredményén. Ezzel a PiS a legmagasabb támogatottsággal bíró párt a rendszerváltás óta. A népszerűségnövekedés azonban a mandátumok számában kevésbé fog látszódni, miután két kisebb pártszövetség is átlépte a bejutási küszöböt jelentő öt százalékot. A 450 fős alsóházban így a négy évvel ezelőtt szerzett 235 helyett 239 mandátumhoz juthat a PiS, amely megőrizte abszolút többségét.

„Budapest ma azt jelenti, hogy az ellenzéki együttműködés hozzájárul az autoriter pártok legyőzéséhez. Sajnálatos, hogy a mi választásaink során nem volt Budapest” – kesergett hétfői véleménycikkében a balliberális Gazeta Wyborcza, emlékeztetve a magyar ellenzék vasárnapi fővárosi sikerére és arra, hogy vasárnap este a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a jobboldali-liberális Polgári Platform (PO) vezére, Grzegorz Schetyna azt ígérte: Varsó nem lesz Budapest.

A kormányt a demokrácia és a jogállam eltiprásával vádoló PO és szövetségesei a szavazatok 27,24 százalékát szerezték meg. Bejutott még a parlamentbe a baloldali tömb (12,52), a Parasztpárt vezette jobbközép blokk (8,58) és a Konföderáció nevű szélsőjobboldali alakulat (6,79).

Elsöprő győzelmet ünnepelt a Jog és Igazságosság (PiS) párt és vezetője, Jaroslaw Kaczynski
Fotó: Reuters

„Az autoriter kormányzással, a független bíróságok felszámolásával, Lengyelország EU-n belüli pozíciójának gyengítésével és a különböző korrupciós botrányokkal megvádolt PiS az összes bűnével együtt még javítani is tudott eredményén. A lengyelek azért szavaztak a PiS-re, mert senki sem tudott tiszta, alternatív jövőképet felmutatni” – írja a kormánnyal szemben kritikus, jobbközép Rzeczpospolita című napilap. A cikk szerzője megjegyzi: a lengyelek továbbra is vonzónak tartják a Jaroslaw Kaczynski vezette PiS ajánlatát a társadalmi szolidaritásról, a konzervativizmusról, a nemzetállam megerősítéséről és a liberális demokrácia egyes elemeinek elutasításáról.

A választási eredmény arra kötelezi a kormánypártot, hogy a következő években kulcsfontosságú lépéseket tegyen a jóléti állam megteremtése felé – jelentette ki a választási győzelem után Mateusz Morawiecki miniszterelnök. A PiS a kampány hajrájában ígéretet tett a népszerű szociális intézkedések és adóreformok folytatására, egyebek mellett a kisvállalkozók által fizetett társadalombiztosítás csökkentésére, a 13. és a 14. havi nyugdíj kifizetésére, valamint a lengyel gazdáknak járó támogatások felzárkóztatására a nyugat-európai szinthez.

– Magyarország számára kulcsfontosságú, és a lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat – mondta tegnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek. A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy Lengyelországgal és Magyarországgal szemben is jogállamisági eljárások folynak az EU-ban, de az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.