Castro névvel a Fehér Házba

Több elemző is felhívta a figyelmet, hogy az egész demokrata párti gondolkodásmód balra – az amerikai megfogalmazás szerint: liberális irányba – mozdult el.

2019. 06. 28. 13:18
Candidates talk at the conclusion of the first U.S. 2020 presidential election Democratic candidates debate in Miami, Florida, U.S.
A texasi jelöltaspiráns Elizabeth Warren szenátorral, Bill de Blasio New York-i polgármesterrel és Amy Klobuchar szenátorral. Bő még a mezőny Fotó: Mike Segar Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2021. január 20-án búcsút intenek Donald Trumpnak – ha sokkal többen nem is, de ebben egyetértettek annak a tízszereplős elnökjelölt-aspiránsi tévévitának a résztvevői, amelyet csütörtökre virradóra tartottak meg a floridai Mia­miban. Az NBC országos csatorna révén közvetített fórumot – amelyben az amerikai elnökkel 2020-ban versenyre kelő demokrata párti mezőny első fele sorakozott fel – az első felmérések szerint várhatóan kevesebben követték a képernyők előtt, mint négy évvel ezelőtt, amikor mintegy 16 millió amerikait érdekelt, párttársai közül ki lehet majd Barack Obama utóda.

Mindenesetre a demokrata oldal húzónevei, mint Joe Biden, Obama egykori alelnöke vagy Bernie Sanders szenátor mára virradóra felsorakozó második tízes körben kerülnek sorra. Szerda éjjel, az első fordulóban egyes értékelések szerint Julián Castro, a neve dacára nem kubai, hanem mexikói származású texasi politikus – Obama egykori építésügyi minisztere – szerepelt a legjobban, míg két összesítés is azt hozta ki: Tulsi Gabbard ­hawaii képviselőnő nemcsak a szépségével, de mutatott teljesítményével is kiemelkedett a kétórás vitában. Nem mintha az elnyerte volna a „teremben lévő elefánt”, azaz Trump tetszését; a japán csúcsértekezletre tartó elnök a repülőgépről twitterezve nemes egyszerűséggel unalmasnak nevezte a látottakat.

A texasi jelöltaspiráns Elizabeth Warren szenátorral, Bill de Blasio New York-i polgármesterrel és Amy Klobuchar szenátorral. Bő még a mezőny
Fotó: Reuters

A jelöltaspiránsok alacsony támogatottsága miatt egyelőre inkább a mezőny összetétele vagy a felvetett témák az igazán érdekesek. Több most már a déli, adott esetben spanyol ajkú politikus, de mások is ezen a nyelven szólaltak meg a kamerák előtt, ami egyesek esetében visszásnak tűnt, még az amerikai társadalom a bevándorlók irányában elmozduló választási demográfiájának figyelembevételével is. Mindkét tízes mezőnyben három-három nő, illetve egy-egy afroamerikai (fekete) politikus található. Arra pedig több elemző is felhívta a figyelmet, hogy az egész demokrata párti gondolkodásmód balra – az amerikai megfogalmazás szerint: liberális irányba – mozdult el ahhoz képest, hogy legutóbb a washingtoni elitek mentalitását képviselő, inkább centrista Hillary Clinton nyerte meg az előválasztást a radikális baloldali, szocialista Sanders ellenében. A tényleges előválasztási sorozat – mint mindig – a télen veszi majd kezdetét Iowa és New Hampshire szövetségi államokban.

Viszonylag fajsúlyos – és szintén kifejezetten baloldali – jelöltaspiránsnak számít a szerdai mezőnyből Elizabeth Warren szenátornő is, aki többek között a diákhitelek eltörlésének ötletével keltett figyelmet. Ahogyan a migrációs válság egyre súlyosabb kérdés Amerikában a már az országban élő mintegy 12 millió törvénytelen bevándorlóval, a mexikói határon kialakult áldatlan állapotokkal, valamint Trump tervével, miszerint nem hajlandó engedni a biztonsági fal megépítésének tervéből, várhatóan ez is meghatározó téma lesz az elkövetkező hónapok nyilvános vitáiban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.