Cigányellenes javaslat Marosvásárhely vezetőjétől

A politikus a családi pótlék tervezett megduplázása kapcsán egy Facebook-bejegyzésben azt írta, vannak, akik a havonta folyósított támogatás miatt válnak szülőkké.

Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltételekhez kötné a gyermekvállalást Dorin Florea, Marosvásárhely polgármestere (képünkön). Az ellenzéki Liberálisok és Demokraták Szövetségének (ALDE) politikusa a családi pótlék tervezett megduplázása kapcsán egy Facebook-bejegyzésben azt írta, vannak, akik a havonta folyósított támogatás miatt válnak szülőkké. Fel kellene mérni a leendő szülő szociális környezetét, többek között azt, hogy az illetőnek van-e állása és stabil lakhelye, elfogadható-e az anyagi helyzete, rendelkezik-e a törvény által előírt minimális végzettséggel, valamint betöltötte-e a szülővé váláshoz szükséges minimális életkort – idézte a Maszol erdélyi hírportál a negyvennégy százalékban magyarok lakta erdélyi város elöljáróját.

Florea azt is felveti: ha egy felnőtt nem felel meg ezeknek a kritériumoknak, ám mégis gyereket vállal, a gyermeknek állami gondozásba kellene kerülnie, ahol megkapja a fejlődéséhez szükséges feltételeket. A bejegyzés villámgyorsan vihart kavart. Újságírói megkeresésre a polgármester nyilvánvalóvá tette, hogy a romákra utalt érvelésekor. – A cigányok komoly problémát jelentenek Romániában, és úgy teszünk, mintha nem látnánk – fogalmazott a Hotnews portálnak az ALDE politikusa.

Fotó: MTI/Boda L. Gergely

Soós Zoltán, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség marosvásárhelyi polgármesterjelöltje (júniusban önkormányzati választásokat tartanak Romániában) ugyancsak a közösségi médiában reagált Florea bejegyzésére: gyűlöletkeltőnek, rasszistának nevezte az állásfoglalást. – Vajon mi lehet ezeknek a mondatoknak a logikája? Egy demokratikus országban van-e mód arra, hogy egy-egy gyermek világba való megérkezését befolyásoljuk? Nem hallott a polgármester az alapvető emberi jogokról? – tette fel a kérdést a hat gyereket nevelő Soós Zoltán. Az Asztalos Csaba által vezetett romániai diszkriminációellenes tanács hivatalból eljárást indított az ügyben gyűlöletbeszéd miatt.

Romániában nyártól – amikor az elemzők szerint költségvetés-kiegészítés várható – megduplázhatják a családi pótlékot Romániában. A törvénymódosítás szerint 300 lejre – mintegy 21 ezer forint – emelnék a 2 és 18 év közötti gyerekek után járó pótlék összegét, a kétévesnél kisebb, illetve fogyatékkal élő gyerekeket nevelő szülők pedig 600 lejt kapnának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.