Cipők és okosórák is drágulhatnak

Ismét fordulóponthoz ért a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi vita: a két ország szeptember 1-jétől kölcsönösen újabb pótvámokat vetett ki számos termékre. Ez érzékenyen érintheti az amerikai lakosságot is, miután főleg fogyasztási cikkekről van szó. Az intézkedések ellenére egyelőre egyik fél sem mondta fel azt a korábbi egyezséget, miszerint még szeptemberben folytatják a tárgyalásokat kereskedelmi vitáik rendezése érdekében.

Mártonffy Attila
2019. 09. 03. 16:57
null
Nő a távol-keleti ruházati cikkek ára is. Évi ezer dollárral kurtítják meg az amerikai háztartásokat Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Államok – Donald Trump elnök korábbi fenyegetését betartva – szeptember 1-jétől 15 százalékos pótvámot léptetett életbe évi 125 milliárd dollár értékű kínai importcikkre, lábbeliktől kezdve okosórákon és ruházati cikkeken át a síkképernyős televízió­kig. Megtorlásul Kína ugyancsak 5 és 10 százalék közötti pótvámot vezetett be az évi 75 milliárd dollár értékű amerikai importárut tartalmazó lista bizonyos tételeire – összesen 1717-féle amerikai árucikkre –, kezdve a fagyasztott csemegekukoricától a sertésmájon át a kerékpárgumikig, sorolja a távirati iroda. További 3361 tétel vámtarifa-emelésére várhatóan december 15-től kerít sort Peking.

A kínai kormány egyidejűleg panaszt emelt a Kereskedelmi Világszervezetnél (WTO) az Egyesült Államok barátságtalan lépése miatt. A kereskedelmi háború kirobbanása óta először az amerikai nyersolajra is pótvámot vezetett be Kína, ötszázalékos mértékben. Trump augusztus 1-jén még azt mondta, az összes, a korábbi büntetővámok által nem sújtott, mintegy 300 milliárd dollár értékű kínai termékre pótvámokat vezetnek be szeptemberben. Az amerikai kormány azonban mintegy két hete enyhített a szigoron, bizonyos kínai termékek esetében elengedte a tarifaemelést, míg egy sor más árucikknél december 15-re halasztotta a büntetővámok hatályba lépését. Egy sor tanulmány azt mutatja, hogy a magasabb vámok átlagosan egy amerikai háztartás kiadásait évi ezer dollárral (mintegy 300 ezer forint) növelik.

Nő a távol-keleti ruházati cikkek ára is. Évi ezer dollárral kurtítják meg az amerikai háztartásokat
Fotó: Reuters

Mindazonáltal Trump jelezte, a két ország kereskedelmi tárgyalói továbbra is arra készülnek, hogy szeptemberben találkoznak. Legutóbb július végén egyeztettek kereskedelmi kérdésekről. A megbeszélést Sanghajban tartották, és azóta a felek egyike sem mondta fel azt a megállapodást, miszerint a tárgyalások újabb fordulóját szeptemberben Washingtonban tartják. Az amerikai elnök célja – legalábbis Twitter-bejegyzése szerint – az, hogy csökkentse az USA függését Kínától, és sürgette az amerikai cégeket, találjanak alternatív beszállítókat. Steve Lamar, az amerikai ruha- és cipőkereskedelmi szövetség elnöke szerint a megemelt vámok az év legfontosabb kereskedelmi szezonja előtt lépnek életbe. – Azt mondják, az új vámok Kínát fogják sújtani, de valójában nekünk tesznek rosszat. Az árak felmennek, az értékesítés pedig visszaesik, munkahelyek fognak megszűnni – idézte a Reuters hírügynökség.

Hajókatasztrófa Kalifornia partjainál

Súlyos veszteségtől tartanak az amerikai hatóságok, miután egy kirándulóhajó hétfőn hajnalban kigyulladt Los Angeles partja közelében, Santa Cruz szigete mellett, majd elsüllyedt. A hajó 34 utasát álmában érte a katasztrófa, őket eltűntként tartják számon. Ötfős legénysége ébren volt, ők a vízbe ugrottak, és a helyszínre siető Santa Barbara-i tűzoltók kimentették őket. – Az utasok a hajóhídon tartózkodtak, az elsődleges értesülések szerint a tűz csapdájába kerültek – közölte Aaron Bemis, a Los Angeles-i parti őrség egy tisztje a CNN-nel. Beszámolt róla, hogy 39 ember tartózkodott a 25 méteres, búvárkodásra használt jármű fedélzetén. A tüzet nem sikerült eloltaniuk, valószínűleg a hajón tartott üzemanyag mennyisége miatt. – Ahányszor eloltottuk, annyiszor fellobbant – mondta Bemis. Több egybevágó hír szerint a hajó neve Conception, és egy helyi járműkölcsönző üzemelteti. A parti őrség helikopterei, mentőcsónakjai hétfőn késő este még folytatták a keresést.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.