Csak a balliberális véleményre voltak kíváncsiak Brüsszelben

A baloldal mindenkire ráerőszakolná a politikai véleményét. Ha ezzel nem értünk egyet, számukra már nem vagyunk elfogadható partnerek – összegezte a LIBE-meghallgatást Hidvéghi Balázs.

Magyar Nemzet
2019. 11. 07. 14:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A média- és szólásszabadság, illetve az oknyomozó újságírók biztonságának kérdése került terítékre tegnap az Európai Parlament (EP) állampolgári, jogi és belügyi (LIBE-) szakbizottságában. Az ülésen kiemelt hangsúlyt kapott az elmúlt években Európában meggyilkolt újságírók ügye: a máltai Daphne Caruana Galiziát autójában robbantották fel, a szlovák Ján Kuciakot agyonlőtték, a bolgár Viktoria Marinovát pedig megerőszakolták, majd megölték.

Az Euró­pa Tanácsnak az ülésen részt vevő képviselője rávilágított arra, hogy csak idén 25 európai államból kaptak riasztó jelzéseket az újságírói szabadságról. Brüsszelben egyetértés volt abban, hogy mindent el kell követni a sajtó munkatársainak védelme érdekében – mégpedig úgy, hogy közben az információ áramlása az alapvető szabadságjogok betartása mellett történjen. Az égető kihívásnak viszont kétségkívül politikai színezetet adott, hogy a LIBE meghallgatásán egy román, illetve egy magyar újságíró prezentálta a saját tapasztalatait.

Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

Magyarországot a balliberális 444 hírportál szerkesztő-újságírója, Erdélyi Péter képviselte, aki sötét képet festett a hazai sajtó állapotáról. Az EP-képviselők figyelmébe ajánlotta többek között az újságírók szerinte korlátozott lehetőségeit a magyar parlamentben, a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozását, illetve azt, hogy Orbán Viktor szelektálva ad interjúkat. Arra is kitért, hogy a magyar kormány és a hatóságok előszeretettel kommunikálnak szélsőséges tartalmakat. A liberális újságíró segítségére sietett a Momentum EP-képviselője, Donáth Anna, aki szerint Magyarországon ma fizikailag megfélemlítik a kormánykritikus újságírókat. – Már a rendőrségre sem számíthat a hazai újságíró-társadalom – fejtegette Donáth az ülésen.

– A baloldal mindenkire ráerőszakolná a politikai véleményét. Ha ezzel nem értünk egyet, számukra már nem vagyunk elfogadható partnerek. Ennek a példáját láttuk most. Ez nem objektív beszámoló, sokkal inkább egy politikai előadás volt – összegezte a LIBE-meghallgatást újságíróknak Hidvéghi Balázs. A Fidesz európai parlamenti képviselője az ülésen felszólalva is megvédte a hazai sajtó helyzetét. – Egyoldalú és manipulatív gondolatok hangzanak el, még a LIBE-bizottsághoz képest is. Magyarországon igenis szabad és sokoldalú vita folyik – fejtette ki a képviselőtársaknak, hozzátéve: hazánkban az utóbbi években több konzervatív sajtótermék jött létre, ami láthatóan zavarja a baloldalt.

Hidvéghi Balázs szerint a legnagyobb tévécsatornák és portálok még így is rendre kormánykritikusak, ami „rendben is van”. Erdélyi Péterhez fordulva a Fidesz politikusa azt mondta, hogy mindenkinek meglehet a saját politikai véleménye, de akkor azt nevén kell nevezni: – Politikai aktivizmusnak és nem objektív újságírásnak – tette hozzá. (J. T.)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.