Csaknem 300 illegális bevándorlót mentettek ki a líbiai partoknál

Csaknem 300 migránst vett fedélzetére az elmúlt 48 órában a Földközi-tengeren járőröző két migránshajó – jelentette csütörtökön a dpa német hírügynökség.

Forrás: MTI2019. 11. 21. 20:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az SOS Méditerranée nevű civil szervezet közlése szerint az Ocean Viking nevű hajója több mint 90 embert emelt fedélzetére egy gumicsónakról a nemzetközi vizeken, mintegy 150 kilométerre a líbiai partoktól.

„A túlélők beszámolója szerint a csónak kedd este hagyta el a líbiai al-Homsz kikötővárosát” – jelentette az Ocean Vikinget az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nevű civil szervezettel közösen működtető SOS Méditerranée egy közleményben. „Szinte bizonyosan mindenki meghalt volna a fedélzeten, ha az Ocean Viking nem lett volna a környéken vagy nem tudta volna őket megmenteni” – tette hozzá.

A csütörtöki műveletet megelőzően az SOS Méditerranée arról számolt be egy Twitter-bejegyzésben, hogy az Ocean Viking fedélzetén négy várandós nő és 42 gyerek, köztük hat, 12 év alatti gyerek is van.

A mostani akcióval 215-re nőtt azoknak az embereknek a száma, akiket az Ocean Viking a fedélzetére emelt az elmúlt napokban.

A spanyol Open Arms nevű civil szervezet azonos nevű hajója további 73 embert vett fedélzetére. A kimenekítettek között 24, kísérő nélküli kiskorú van, továbbá lőtt sebet, súlyos égési sérüléseket szenvedett, valamint súlyosan kihűlt és dehidratált emberek is.

Mindkét hajó várhatóan Olaszországnál vagy Máltánál fog engedélyt kérni a kikötéshez. A két ország általában akkor nyitja meg kikötőit az ilyen hajók előtt, ha megállapodás születik arról, hogy a migránsokat elosztják a különböző uniós tagállamok között. Az egyezmény megszületéséig a hajók a tengeren vesztegelnek. A migránsok elosztásáról szóló megállapodásokat általában az Európai Bizottság (EB) hangolja össze.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.