Cseh kormányfő: Át kell alakítani az Európai Uniót

Az Európai Unió átalakítását és az Európai Bizottság tevékenységének politikamentessé tételét jelölte meg a közeljövő legfontosabb feladatának az európai uniós politikában Andrej Babis cseh kormányfő, az ANO mozgalom elnöke, amely a hét végén megnyerte a csehországi EP-választást.

Forrás: MTI2019. 05. 27. 6:36
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Át kell alakítani az Európai Uniót, mégpedig úgy, hogy az a jövőben az erős tagállamok szervezetévé váljon. Az Európai Bizottságot politikamentes, szolgáltató szervvé kell változtatni” – jelentette ki Babis vasárnap éjfélkor pártja sajtótájékoztatóján.

Az ANO kormánykoalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak (CSSD) a kudarcát firtató kérdésre válaszolva (a CSSD nem szerzett EP-mandátumot) azt mondta, hogy „ennek nincs befolyása a kormányra”, ezért ebben nem lát problémát.

Babis jelezte: az ANO ismét Vera Jourovát szeretné jelölni az Európai Bizottságba, de célja, hogy a jövőben erősebb tárcát kapjon. Jourová eddig igazságügyi biztos volt.

A Polgári Demokratikus Párt (ODS) legfőbb célja decentralizálni az Európai Uniót és visszaadni a döntés jogát az egyes tagállamoknak – jelentette ki Petr Fiala, a választásokon második helyen végzett ODS elnöke.

Fiala szerint a csehországi EP-választás azt is jelzi, hogy meggyengült az Andrej Babis vezette, kormányzó ANO mozgalom, az egész kormánykoalíció pozíciója, és megerősödött az ellenzék. „Babis számára figyelmeztető kell hogy legyen koalíciós partnerének, a Cseh Szociáldemokrata Pártnak a kudarca” – mondta Fiala, aki az ODS eredményét nagy sikernek minősítette.

„Az Európai Uniónak mai formájában meg kell szűnnie, és vissza kell térni a szuverén és szabad államok szövetségének modelljéhez” – nyilatkozta Tomio Okamura, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia (SPD) elnöke. Leszögezte: pártja, amely két EP-mandátumot szerzett, legközelebbi szövetségesének az EP-ben a Marine Le Pen vezette francia jobboldali Nemzeti Tömörülést (RN) tartja.

„A választás bebizonyította, hogy az SPD-nek stabil helye van Csehországban és Európában” – jelentette ki Okamura.

Jirí Pospísil, a TOP 09 elnöke ezekkel ellentétben azt mondta: az ediginél több Európára van szükség, s a TOP 09-STAN koalíció ezt a politikát kívánja erősíteni az Európai Parlamentben.

Milos Zeman köztársasági elnök üdvözölte, hogy az EP-választáson ezúttal magasabb volt a részvétel, mint az előbbi három alkalommal. Zeman szerint ez azt jelzi, hogy a választók megértették: a voksolás Európáról, tehát róluk szólt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.