Egy befolyásos üzletember is horogra került Máltán

Újabb fejlemények történtek a két évvel ezelőtti máltai újságíró-gyilkosság ügyében. Elfogtak egy üzletembert, akinek az egyik cége gyanús átutalásokat végzett máltai kormánytagok panamai vállalatainak titkos számláira. Ezt vizsgálhatta Daphne ­Caruana Galizia.

Mártonffy Attila
2019. 11. 21. 14:48
People carry photos of assassinated anti-corruption journalist Daphne Caruana Galizia during an anti-corruption protest against the government of Prime Minister Joseph Muscat, in Valletta
A meggyilkolt hölgy fotójával vonulnak fel az igazságot követelő tüntetők Fotó: Darrin Zammit Lupi Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Máltán szerdán őrizetbe vettek egy helyi üzletembert Daphne Caruana Galizia oknyomozó újságíró két évvel ezelőtti meggyilkolásával kapcsolatban. ­Yorgen Fenecht a Portomaso kikötőjéből éppen kifutó jachtja fedélzetén érték utol a parti őrség fegyveresei. Az akció egy nappal azután volt, hogy Joseph Muscat kormányfő kegyelmet helyezett kilátásba egy korábban letartóztatott, pénzmosással foglalkozó állítólagos közvetítőnek, ha kétséget kizáró bizonyítékkal szolgál a felbujtó személyének megtalálásához. – Megbíztam a főügyészt, hogy tárgyaljon a személy ügyvédjével erről a szokatlan lépésről – mondta Muscat a BBC szerint.

Fenech – a szigetállam egyik legbefolyásosabb üzletembere – a Tumas üzleti csoport társtulajdonosa és igazgatója az ElectroGas nevű energetikai vállalatnak, amely egy gázerőmű építésére kapott megrendelést 2013-ban a máltai államtól. A máltai pénzügyi nyomozó hatóság azt is kiderítette, hogy Fenech a 17 Black nevű, Dubajban bejegyzett vállalatnak is a tulajdonosa. A cégről júniusban az Európa Tanács megállapította, hogy az éveken át jelentős összegeket utalt át rendszeresen titkos panamai vállalatoknak, amelyek magas rangú máltai tisztviselők, nevezetesen Konrad Mizzi energiaügyi miniszter és Keith Schembri miniszterelnöki kabinetfőnök tulajdonában álltak. A 17 Black továbbá nagy pénzeket kapott egy azerbajdzsáni illetőségű személytől is, a gyanú szerint azzal összefüggésben, hogy az azeri állami gázipari vállalat is részt vett Fenech konzorciumában. Az úgynevezett Panama-papírok kiszivárogtatása nyomán kirobbant botránnyal a máltai kormány csak szőrmentén foglalkozott.

A meggyilkolt hölgy fotójával vonulnak fel az igazságot követelő tüntetők
Fotó: Reuters

A korrupciós ügyekkel foglalkozó, többször megrágalmazott és életveszélyesen megfenyegetett Caruana Galiziát egy autóbomba ölte meg a lakása közelében 2017 októberében. Nyolc hónappal korábban az oknyomozó újságíró egy rejtélyes dubaji vállalatról írt, amelyet máltai politikusokkal hozott összefüggésbe. Az ügyben eddig a feltételezett közvetítőkön kívül három embert tartóztattak le még két évvel ezelőtt: az Alfred és George ­Degiorgio testvéreket, valamint Vincent Muscatót az autóbomba működésbe hozásának gyanúja miatt.

Magyar konzulátus nyílt Vallettában

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter konzuli hivatalt nyitott meg tegnap Vallettában. A megnyitón a tárcavezető az MTI szerint kiemelte: a magyar–máltai kapcsolatokban nincsenek nyitott kérdések, viták, és mindkét ország elkötelezett a kétoldalú együttműködés fokozása mellett. Úgy vélte, sikerült szoros szövetséget kiépíteni a két ország között. Elmondta: nemcsak a kétoldalú kapcsolatok erősítése miatt döntöttek a konzuli hivatal megnyitása mellett, hanem azért is, mert így szeretnének segíteni a magyar állampolgároknak. Háromezer magyar él Máltán, és tavaly 27 ezer magyar turista látogatott el ide, s mindez konzuli feladatokkal is jár – mutatott rá a magyar diplomácia vezetője. Megjegyezte: megállapodást írtak alá a két ország külügyminisztériumának együttműködéséről. Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy Magyarországon egy új kezdeményezés révén minden középiskolai diák­nak lehetősége van két hetet külföldön idegen nyelvet tanulni, és Málta az egyik lehetséges célország az angol nyelv tanulására. Hangsúlyozta: mindkét ország nagyon fontosnak tartja a keresztény kultúrát, ezért a keresztény közösségek védelmében is együttműködhetnek. Ez azért is lényeges, mert Magyarország és Málta is az európai kultúra alapjának tartja a kereszténységet – tette hozzá. Szijjártó Péter a legkomolyabb kihívásnak nevezte a migrációt. Szerinte Málta nagyon fontos helyzetben van, hiszen közel helyezkedik el a migráció kiindulópontjához. A sziget közel található az afrikai partokhoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.