Egyértelmű jobboldali siker Horvátországban

A kormányzó jobbközép HDZ nyert az előre hozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani.

Magyar Nemzet
2020. 07. 05. 22:08
PLENKOVIC, Andrej
A miniszterelnök kezében marad a hatalom Fotó: - Forrás: MTI/AP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Szövetség (HDZ) nyert a vasárnapi, előrehozott parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani – derült ki az urnazárás után nyilvánosságra hozott, a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló felmérésből. Az exit poll adatok szerint a HDZ 61, az ellenzéki Szociáldemokrata Párt által alapított Restart Koalíció 44 mandátumot szerzett a 151 fős száborban. A harmadik helyen a januári elnökválasztáson harmadikként befutó Miroslav Škoro dalszerző-énekes és tamburaművész által létrehozott konzervatív Hazafias Mozgalom nevű párt áll 16 mandátummal. További nyolc-nyolc mandátuma van a liberális irányultságú Híd – Most listának és a Možemo (Képesek vagyunk rá!) elnevezésű baloldali-zöldpárti koalíciónak, valamint három mandátumot kapott egy balközép választási szövetség.

Ezenfelül nyolc mandátumuk van a kisebbségeknek; a magyarok egy képviselői helyére az egyetlen jelölt Jankovics Róbert. – A magyaroknak erős mandátumra lesz szüksége a horvát törvényhozásban – mondta az MTI-nek nyilatkozva a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnöke. Kiemelte: „Látva azt az időt, ami következik, és látva azokat a körülményeket, amelyek körülvesznek minket, nagyon sok magyar szavazatra lenne szükségünk az erős legitimitáshoz.” Horvátországban a kisebbségi képviselőknek mindenben szavazati joguk van, így arról is dönthetnek, ki legyen ennek az országnak a miniszterelnöke – mondta Jankovics, aki szerint a magyar kisebbségnek nem mindegy, milyen vezetője van Horvátországnak. Az előző négy évben a horvátországi magyar kisebbség rendkívül jól együttműködött az Andrej Plenković vezette jobbközép kormánnyal, és mindenképpen ezt szeretnék folytatni – mondta. Horvátországban közel 15 ezer magyar él. A 2016 szeptemberében tartott választásokon közel 5600 magyar nemzetiségű horvát állampolgár szavazott magyar listára.

A miniszterelnök kezében marad a hatalom
Fotó: MTI/AP

Az összesen 151 fős száborban 76 mandátumra van szükség a kormányalakításhoz. Politikai szakértők szerint a HDZ koalícióra léphet a Hazafias Mozgalommal. Ezt ugyan a kampány során mindkét fél kizárta, de a választások eredményének függvé­nyében megváltozhat a hozzáállás. Miroslav Škorónak, a mozgalom vezetőjének ugyanis egyik feltétele az volt a HDZ-vel való koalícióra lépéshez, hogy Andrej Plenković nem lehet kormányfő. A HDZ-t támogathatják még a kisebbségi képviselők és már hagyományosan a diasz­póra három képviselője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.