Egyetlen ausztrál sem kockáztatja az életét iszlamista szélsőségesekért

Egyetlen ausztrál sem fogja kockáztatni az életét azért, hogy iszlamista szélsőségesek hazatérésében segítsen – jelentette ki csütörtökön az ország miniszterelnöke, Scott Morrison.

Forrás: MTI2019. 03. 14. 10:13
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Morrison hozzátette, azok az ausztrálok, akik háborús övezetbe vitték a családtagjaikat, hogy az Iszlám Állam terroristaszervezet soraiban harcoljanak, felelősek a döntéseikért. Leszögezte: ezek az emberek saját maguk okozták a gyerekeik katasztrófáját is. „Egyetlen ausztrált sem fogok veszélybe sodorni azért, hogy kimenekítsük őket onnan” – jelentette ki a miniszterelnök, az Iszlám Állam szíriai menekülttáborokban rekedt ausztrál fegyvereseire és családtagjaira utalva.

Morrison az ABC ausztrál televíziós társaság napokban készült interjújára reagált, amely egy észak-szíriai menekülttáborban lévő ausztrál nővel, Zehra Dumannal készült. A nő, aki két gyerekével menekült el a dzsihadisták utolsó szíriai enklávéjából, Baghúzból, azt mondta, hogy a hat hónapos kislányának orvosi kezelésre van szüksége, ezért haza akar menni Ausztráliába.

Greg Barton, az ausztráliai Deakin Egyetem biztonságpolitikai szakértője úgy véli, hogy noha Canberra korábban terroristaveszélyre hivatkozva utasította el szélsőséges állampolgárainak hazatelepítését, az Iszlám Állam „kalifátusának” megszűnése óta ez a veszély elhárult. Dumannal kapcsolatban azt mondta, hazaszállításával körültekintően kell eljárni, ám „teljes mértékben megoldható”. Hozzátette azt is, hogy Ausztrália ezt sok országnál könnyebben tudja intézni, úgy vélte azonban, hogy Morrison a májusi választások előtt – népszerűtlenségtől tartva – nem fog ilyen utasítást adni.

Több nyugati ország vonakodik visszafogadni a korábban a terroristákhoz csatlakozott állampolgárait az után, hogy az Iszlám Állam 2014-ben kikiáltott „kalifátusa” immár teljesen összeomlott, a szervezet pedig szétesett. E kormányok feladata most a többi közt az is, hogy bizonyítékokat szerezzenek állampolgáraik bűnösségére. Canberrának könnyebb dolga van, mert az ausztrál törvényhozás által 2014-ben elfogadott törvény szerint bárki, aki pusztán a „kalifátus” területén tartózkodott, akár tíz év börtönbüntetéssel is sújtható.

Egyelőre senkit nem állítottak bíróság elé ilyen váddal.

Bill Shorten, az ausztrál Munkáspárt vezetője, akit a közvélemény-kutatások a miniszterelnöki székre is esélyesnek tartanak, nemrég azt mondta, fontosnak tartja a gyerekek hazahozatalát. Újságíróknak adott nyilatkozatában azt is hozzáfűzte, nem tudja elképzelni, ez miként történhetne a szüleik nélkül, hiszen – fejtette ki – a gyerekeknek a gondjukat kell viselni.

Közösségi oldalára feltett beszámolója szerint a török származású Duman 2014-ben adta fel kényelmes melbourne-i életét azért, hogy a „kalifátus” egyik központjába, a szíriai Rakkába utazzon. Érkezése után férjhez ment az Iszlám Állam egyik fegyvereséhez, a hozománya pedig – amelyről fotókat is csinált – egy gépfegyver volt. Duman, aki az interneten lelkesen toborzott további nőket a szervezet soraiba, 2015-ben arra a kérdésre, mi hiányzik neki Ausztráliából, egy számmal válaszolt: „0”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.