Egységesen lépnek fel a V4-ek

A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek.

Magyar Nemzet
2019. 06. 14. 7:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A visegrádi országok olyan jelölteket támogatnak az Európai Unió vezető tisztségeire, akik megfelelő tapasztalattal és felkészültséggel rendelkeznek, és akik tisztelik a közép-európai népeket, valamint a V4-ek együttműködését. Kifejezett elvárás tehát velük szemben, hogy a közös döntések meghozatalakor mindig vegyék figyelembe a közép-európai szempontokat és érdekeket – ismertette a csütörtöki, budapesti informális V4-csúcson elhangzottakat Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője a távirati irodának.

Orbán Viktor magyar, Peter Pellegrini szlovák, Andrej Babis cseh és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök Budapesten, a karmelita kolostorban egyeztetett a közép-európai országoknak a kontinens jövőjéért viselt felelősségéről, az EU új tisztségviselőinek kiválasztási folyamatáról, valamint a soron következő cseh V4-elnökség programjáról, tette hozzá. Mint Havasi Bertalan közölte, az informális találkozón a kormányfők egyetértettek abban: a V4-együttműködés meghatározó szerepet játszik Európa jövőjének alakításában. A visegrádi országok vezetői tudatában vannak e felelősségüknek, ezért aktívan vesznek részt az unióval kapcsolatos vitákban, ideértve a személyi kérdéseket is. Az egyeztetésen a felek megállapodtak abban, hogy a jövő heti uniós csúcstalálkozón a V4-ek közös álláspontot képviselnek, mind a személyi-vezetői, mind a tartalmi ügyek tekintetében, mondta a sajtóiroda vezetője. Andrej Babis egyben tájékoztatta kollégáit a július 1-jén induló cseh V4-elnökség programjának főbb pontjairól is.

Miniszterelnökök Budapesten. Közös állásponttal készülnek Brüsszelbe
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda

Mindamellett az továbbra sem egyértelmű, kit támogatnak a négyek az Európai Bizottság élére, az ősszel távozó Jean-Claude Juncker utódjául. Mint arról tegnap lapunk is írt, korábban felmerült Maros Sefcovic szlovák diplomata neve, de arra vajmi kevés esély van, hogy erre a posztra a nyugati EU-tagországok támogassanak egy közép-európai jelöltet. Sefcovic esetében a V4-eknek reálisabb esélyük lenne arra, hogy az EU következő kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének, az olasz Federica Mogherini utódjaként fogadtassák el őt. Azt is figyelembe kell venni: a ­kulcspozíciók egy részében számos tagország női befutót akar látni, így a V4-eknek jobbak lennének az esélyei, ha női politikus mellett lobbiznak. Nem egyértelmű, hogy él-e még egyáltalán az EU-ban az úgynevezett csúcsjelölti rendszer, vagyis az, hogy – akárcsak öt éve – az Európai Bizottság leendő elnöke a májusi EP-választásokon indult valamelyik nagy uniós pártcsalád listavezetője legyen.

Ha megdől ez a rendszer, a francia Michel Barnier is esélyes ­Juncker utódjának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.