Elárverezik a drogbárók luxusvilláit

Medencékkel és menekülőalagúttal ellátott luxusingatlanok kerültek árverésre a hét végén Mexikóvárosban, ahol az állami vagyonkezelő a drogbáróktól lefoglalt ingatlanokat bocsátotta eladásra.

Zetelaki Réka
2019. 06. 25. 13:22
A member of Mexico's navy stands next to weaponry found at the luxury apartment where Beltran Leyva was shot in Cuernavaca
Rajtaütés után 2009-ben a Leyva-ingatlanban. Nem kelt el az aukción a véres múltú otthon Fotó: Handout . Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Medencékkel és menekülőalagúttal ellátott luxusingatlanok kerültek árverésre a hét végén Mexikóvárosban, ahol az állami vagyonkezelő a drogbáróktól lefoglalt ingatlanokat bocsátotta eladásra. A befolyt összegből a legszegényebb településeket és a drogkartellek áldozatait támogatja az állam, írta az El Sol de México mexikói híroldal. A helyi média szerint a 27 ingatlan közül kilenc kelt el, összesen 56,6 millió peso (840 millió forint) értékben. Az ingatlanok összértéke eléri a 167 millió pesót (2,47 milliárd forintot).

A luxusvillák között van több emblematikus épület: árverésre került például az az otthon is, ahol 2009 decemberében megölték az akkor egyik legveszélyesebb kartellvezetőként számontartott Arturo Beltrán Leyvát. A brutális rajtaütés során tengerészgyalogosok támadták meg az ott bujkáló drogbárót és négy testőrét, akik kézigránátokkal próbálták távol tartani a kommandósokat. A négyórás tűzharc során mindannyiukkal golyózápor végzett. Sokáig keringett a médiában az a rémisztő fotó, amely a rajtaütést követően készült a kartell vezetőjének lemeztelenített, véres dollárokkal borított holttestéről.

A drogbárók és a nagy kartellvezetők otthonaiban van valami misztikus. De kérdés, hogy bárkit érdekelhet-e egy ingatlan ilyen múlttal: minden jóval és minden rosszal együttvéve – írja a Contra Réplica mexikói oknyomozó oldal elemzése, kiemelve, hogy a fent említett esethez ártatlanok vére is tapad. A műveletben részt vevő egyik kommandós családját brutálisan meggyilkolták, nem sokkal a rajtaütést követően. Talán mindez magyarázat arra, hogy miért nem kelt el még a luxusingatlan, amely egyébként az olcsóbbak közé tartozott az árverésen.

Rajtaütés után 2009-ben a Leyva-ingatlanban. Nem kelt el az aukción a véres múltú otthon
Fotó: Reuters

A hasonló árverések azóta szaporodtak meg Mexikóban, hogy Andrés Manuel López Obrador elfoglalta az elnöki széket tavaly decemberben. Az elnök célja az aukciókkal az, hogy visszajuttassa az embereknek azt, amit elloptak tőlük. Ezért a befolyó összegeket egy erre hivatott intézet által felügyelt szociális programban osztják szét azokban régiókban, amelyben az érintett kartellek sarcot szedtek a lakosságtól. Májusban például, hasonlóan a hétvégihez, bűnözők – és korrupt politikusok – ingatlanjait és 82 lefoglalt, luxuskategóriájú gépjárművet árvereztek el a hatóságok. A mostani aukción befolyt összeg nagy részét Guerrero államban osztják szét, kis részéből pedig az áldozatok hozzátartozóit kártalanítják, jelentette a helyi média.

López Obradornak nem ez az első akciója, amikor kampányszerűen összegeket csoportosít át. Első munkanapján eladta az elnöki luxusgépet, és a befolyt pénzt az illegális bevándorlás elleni intézkedésre fordította. Tegnap pedig jelezte, áruba bocsátja a keleti part közelében lévő Cozumel szigeten található elnöki üdülőházat, és ennek összegét szintén a szegénységben élők támogatására fordítja.

Nem érte el célját a hadjárat

A mexikói kormány és a drogkartellek közötti fegyveres harcot még 2006-ban indította el Felipe Calderón akkori elnök. A hadsereg beavatkozásának célja eredetileg az volt, hogy csökkentsék a kábítószer-kereskedelemhez kötődő erőszakot. A kormány a legerősebb bűnszervezetekre koncentrált, ezek működését próbálták ellehetetleníteni a vezetők letartóztatásával. Bár több drogbárót sikerült letartóztatni, a bűnszervezetek lefejezésével megindult a versengés a megüresedő kulcspozíciókért. Az egymás ellen forduló csoportosulások a kartellek felaprózódásához vezettek, ami pedig a korábbinál több erőszakos cselekményt eredményezett, amelyeknek legtöbbször civilek váltak áldozatává. 2006 óta legalább 150 ezer ember vesztette életét a bűnszervezetekhez köthető erőszakos cselekményekben. A jelenlegi baloldali elnöknek a korábbi államfőktől eltérő a megközelítése a kábítószer elleni harc kérdésében. Andrés Manuel López Obrador többek között a cannabis legalizálását tűzte ki célul, hogy ezzel kifehérítse a hatalmas profitot termelő feketepiacot és megszüntesse az illegális kereskedelemhez fűződő erőszakot. Emellett drogprevenciós programokat támogat, amelyek célja, hogy csökkentsék a fogyasztást.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.