Élelmiszer-kommandó vár Venezuelában

Katonai repülőgéppel szállít segélyt a venezuelai–kolumbiai határ kolumbiai oldalára az Egyesült Államok. A segélyszállítmányt a védelmi minisztériummal közösen juttatják el a kolumbiai Cucuta városába.

2019. 02. 18. 13:54
null
Amerikai segélyszállítmány a reptéren. Hosszú az út a fogyasztókig Fotó: MTI/AP/Luis Alvarez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonai repülőgéppel szállít segélyt a venezuelai–kolumbiai határ kolumbiai oldalára az Egyesült Államok, írta az MTI. A segélyszállítmányt a védelmi minisztériummal közösen juttatják el a kolumbiai Cucuta városába. A katonai szállítógépen jelen lesznek az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynökségének (USAID) munkatársai is. A közlés azokat a délután megjelent sajtóhíreket erősítette meg, amelyek azt állították, hogy az amerikai kormányzat mintegy 200 tonnányi segélyt szállít a kolumbiai–venezuelai határhoz.

A floridai Miamiból útnak indított szállítmány élelmiszereket és gyógyszereket tartalmaz. Egy nappal később önkéntesek ezrei esküdtek fel Caracasban Juan Guaidó ellenzéki vezetőnek, hogy segíteni fognak a Venezuelának szánt humanitárius segély szétosztásában. „Brigádokat fogunk felállítani, hogy a segélyt behozhassuk az országba” – hangsúlyozta az ország ideiglenes államfőjének magát kikiáltó Guaidó.

Elmondta, a venezuelai Teherfuvarozók Szakszervezetének segítségével február 23-án tervezik behozni a segélyszállítmányokat a szomszédos országokban létrehozott gyűjtőhelyekről. „A hadsereg készen áll megvédeni az országot” – jelentette ki Maduro. Guaidó viszont arra szólította fel a katonákat, hogy álljanak az ellenzék mellé, és engedjék át a határokon a latin-amerikai országnak szánt, égetően szükséges segítséget.

Amerikai segélyszállítmány a reptéren. Hosszú az út a fogyasztókig
Fotó: MTI/AP/Luis Alvarez

Bár az Egyesült Államok egyértelműen India értésére adta, hogy nem néznék jó szemmel, ha az ázsiai óriás továbbra is Venezuelától vásárolná az olajat, Újdelhi úgy döntött, ezt a számok tükrében fogja eldönteni, s nem politikai nyomásgyakorlás eredményeként. John Bolton amerikai nemzetbiztonsági főtanácsadó adott ki figyelmeztetést, utalva a támadott Nicolás Maduro helyzetére, nem sokkal azután, hogy Manuel Quevedo venezuelai olajügyi miniszter Indiába utazott, hogy újabb ajánlatot kínáljon fel az állandóan energiára éhes indiai gazdaságnak.

„Nem fogjuk elfelejteni azon nemzetek és cégek nevét, amelyek támogatják, hogy Maduro ellopja Venezuela kincseit. Az Egyesült Államok minden hatalmában álló eszközzel küzdeni fog azért, hogy a venezuelai nép jogos tulajdonát megőrizhesse, és arra szólítunk fel minden nemzetet, hogy álljon ki ezért” – állt Bolton figyelmeztetésében.

A védekezésre kényszerülő venezuelai vezetés hamar elveszítette vásárlói zömét, az indiai sajtóban pedig rávilágítottak, egy csapásra India vált a legnagyobb vásárlóvá. Az indiai finomítók most is napi 400 ezer hordó olajat vesznek Venezuelából. India igyekszik kihasználni pozícióját, így nem is fordított hátat Venezuelának, bár nem kíván belefolyni az ottani politikai válságba. „India és Venezuela szívélyes kapcsolatot ápol egymással” – mondta az ügyről az indiai külügyminisztérium szóvivője.

Vasárnap a Reuters pedig arról adott hírt, hogy a Gazprombank, a harmadik legnagyobb orosz pénzintézet zárolta a PDVSA venezuelai állami olajipari konszern nála vezetett számláit.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.