Elengedhetik Weber kezét

Angela Merkel is megelégelhette a csúcsjelöltek körüli huzavonát, és német kormányzati források szerint a kancellár már az e heti ­uniós csúcstalálkozón kompromisszumot ajánlhat. Berlin végül az Euró­pai Központi Bank vezetését kaparinthatja meg ahelyett, hogy a bajor Manfred Webert juttatná az Euró­pai Bizottság élére.

2019. 06. 19. 6:42
Weidmann, President of German Bundesbank attends the Generation Euro Students' Award ceremony at the ECB headquarters in Frankfurt
A Bundesbank elnöke válhat a németek reményévé az uniós posztok kiosztásakor Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke tegnap este részt vett az Európai Parlament (EP) elnökök értekezletének – azaz a képviselőcsoportok vezetőiből és a parlament elnökéből álló testületnek – az ülésén, még egy, talán utolsó utáni lehetőséget biztosítva a csúcsjelölti rendszernek.

Az EP vezető politikai csoportjai a május végi választások óta nem képesek parlamenti többség kialakítására, és a Spitzenkandidatok (csúcsjelöltek) ügyében sem találják a közös nevezőt.

Az uniós kulcspozíciók sorsa legkorábban a tagállami vezetők e heti csúcstalálkozóján dőlhet el, Donald Tusk legalábbis erre tett ígéretet május végén. Tervben van ugyanakkor egy július eleji, rendkívüli csúcstalálkozó is, amennyiben a kormány- és államfők csütörtökön és pénteken mégsem egyeznek meg a „vezetői csomagról”, tehát az Európai Bizottság, az Európai Tanács és Európai Központi Bank leendő elnökéről, illetve a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt várományosáról.

A Bundesbank elnöke válhat a németek reményévé az uniós posztok kiosztásakor
Fotó: Reuters

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az ígéretek szerint ezúttal a politikai, földrajzi és nemi törésvonalak figyelembevételével osztják majd ki a lapokat, így valószínűsíthető, hogy a visegrádi országoknak is jut majd egy uniós kulcspozíció. A legvalószínűbb forgatókönyv szerint utóbbi a kül- és biztonságpolitikai főképviselői poszt lehet. Ezt most még az olasz Federica Mogherini tölti be.

Jócskán nagyobb hatalmi harc övezi ugyanakkor a bizottsági elnöki szék sorsát. Ez elméletileg a legnagyobb pártcsalád jelöltjének, a néppárti Manfred Webernek jutna, de a tagállami vezetők jelentős része – köztük Orbán Viktor miniszterelnök és ­Emmanuel Macron francia elnök – ellenzi az újraválasztott néppárti EP-frakcióvezető hatalomra juttatását.

Német kormányzati források szerint a csúcstalálkozó meglepetésfordulatát jelentheti, hogy Angela Merkel kancellár kész feladni a „csúcsjelölti auto­matizmust” (így Weber elnökségét is), mégpedig egy német vezetésű Európai Központi Bank érdekében.

Az EKB élén jelenleg még az olasz Mario Draghi áll, de Berlin saját jegybankjának elnökét, Jens Weidmannt küldené Frankfurtba. Miközben Weber bizottsági elnökké választásának esélyei napról napra csökkennek, az uniós bank vezető pozíciójának megszerzése Németországban is pozitív visszhangra találna.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.