Elfogatóparancsok a repülő lelövése miatt

Magyar Nemzet
2019. 06. 20. 13:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három orosz és egy ukrán állampolgár ellen adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot a maláj légitársaság Amszterdamból Kuala Lumpurba tartó, MH17-es járatszámú repülőgépének 2014 nyarán történt lelövésével összefüggésben – közölte tegnap az ügyben eljáró holland vezetésű nemzetközi nyomozócsoport. A Malaysia Airlines Boeing típusú repülőgépét Kelet-Ukrajna felett érte rakétatalálat 2014. július 17-én. A gép a levegőben darabokra tört, majd lezuhant, a fedélzeten lévő 298 ember meghalt, köztük 196 holland állampolgár – emlékeztetett az MTI.

A tájékoztatás szerint a gyilkossággal gyanúsított orosz Igor Girkin, Szergej Dubinszkij és Oleg Pulatov, valamint az ukrán Leonyid Harcsenko ellen jövő márciusban indul per Hollandiában. Mint közölték, a gyanúsítottak a gépet megsemmisítő, mozgatható föld-levegő rakéta telepítésében vettek részt. A nyomozócsoport közölte, hogy Girkin, az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) korábbi ezredese, 2014 nyarán a szakadár „Donyecki Népköztársaság” (DNR) „védelmi minisztereként” szolgált. Dubinszkij a DNR katonai hírszerző ügynökségének vezetője volt, míg Pulatov az ügynökség egyik alosztályát irányította. Az ukrán Harcsenko pedig a katonai hírszerző ügynökség felderítőosztagának vezetője volt.

Mint elmondták, felkérik az orosz kormányt, hogy járuljon hozzá a jelenleg a területén tartózkodó gyanúsítottak kihallgatásához. Elképzelhető azonban, hogy Moszkva nem adja ki őket, ezért a tárgyalás várhatóan nélkülük zajlik majd – tették hozzá. Egyidejűleg az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) is hivatalosan meggyanúsította tegnap a négy tisztet, de még tart a pert előkészítő vizsgálat.

Fotó: MTI/EPA/Olekszandr Jermocsenko

Az Interfax megtalálta Igor Girkint. A férfi az orosz hírügynökségnek kijelentette: „A milíciának semmi köze sincs az utasszállító lelövéséhez. Nem is akarom ezt a dolgot kommentálni.”

Az Interfax Szergej Dubinszkij kapcsán a DNR-től azt az értesülést kapta, hogy a gyanúsított nem kíván vallomást tenni, mert szerinte nincs miről. Az Ukrajinszka Pravda hírportál közölte, hogy egy Carl Schreck nevű külföldi tudósító a Twitteren továbbította Igor Girkinnek a Vkontakte orosz közösségi portálon Sztrelkov néven közzétett friss bejegyzését. Ebben a volt orosz hírszerzőtiszt leszögezte, hogy nem a donyecki „lázadók” lőtték le a Boeinget.

Emlékezetes, hogy 2017-ben Alekszandr Navalnij ellenzéki orosz politikussal folytatott vitájában Girkin azt állította, hogy az ukrán szakadároknak nem volt olyan felszerelésük, amivel lelőhették volna az MH17-es járatot. Girkin szavainak mögöttes értelme az lehet, hogy nem az úgynevezett lázadók, hanem hivatásos orosz katonák lőtték le a gépet. 2014-ben a tragédia napján maga Girkin dicsekedett el az interneten azzal, hogy a „lázadók” lelőttek egy „ukrán An–26-os katonai szállító repülőgépet”, ám miután kiderült, hogy polgári gép zuhant le, a hírt eltüntették az oldalukról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.